Skocz do zawartości

F30 320D xDrive - szarpanie przy ruszaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Posiadam BMW F30 320D Xdrive w automacie i od jakiegoś czasu występuje u mnie problem z szarpaniem przy ruszaniu nawet jeśli delikatnie cisnę na gaz a jak dodaje gwałtownie to już w ogóle strasznie czuć to szarpanie i występuje niezależnie czy silnik jest zimny czy ma odpowiednią temperaturę. Czy ktoś może wie o co tu chodzi? Za pomoc z góry dziękuje !

Opublikowano

Jeśli dzieje się to przy przyśpieszaniu to niestety może być to skrzynia rozdzielcza.

Edit: Z tego co pamiętam to najłatwiej wykluczyć skrzynkę rozdzielczą poprzez: wyjęcie przekaźnika/bezpiecznika odpowiedzialnego za 4x4 i przetestowanie wtedy auta (pozostanie napęd na tył)

Opublikowano
  • Autor

Witam,

Panowie sytuacja po kilku tygodniach wygląda tak, że zaczałęm tankować paliwo na stacji Shell V-power ON - wcześnie Orlen Verva ON - odczuwam, że jest mniejsze to szarpanie. Czy paliwo mogło mieć wpływ na to szarpanie? Jak się robi restart skrzyni ? Pozdrawiam

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
wątpię żeby paliwo miało wpływ na pracę skrzyni. jeżeli coś się poprawiło to możliwe,że problem leży gdzie indziej,a nie w skrzyni. resetu sam nie zrobisz - potrzbny jest kabel i oprogramowanie do diagnostyki auta - skontaktuj się z jakimś koderem w miejscu zamieszkania to ci to ogarnie.
  • 2 lata później...
Opublikowano
Zacznij od wymiany oleju w skrzynce rozdzielczej. Mi pomogło a zapłaciłem jedynie 300zl
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano
Udało sie rozwiązać problem? Mam to samo w swoim f30.
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Jesli masz xdrive prosze sprawdz opony .Mialem ten sam problem olej w skrzynce VTG mi dwa razy wymieniali i jeszcze bog wie co wymyslali a na koncu gdzies wyczytalem o roznicach w oponach tzn zmierz obwod tylnej opony i przedniej u mnie roznica w obwodzie wynosila 3,5cm przy kolach 19 cali miedzy przodem a tylem i to bylo powodem zmiana laczkow pomogla.Co nie zmienia faktu ze olej w skrzynce VTG co 50tys pasuje wymienic bo koszt smieszny za litre w BMW dalem 120zl i wymiana 50zl czas 30 min.
Opublikowano
Jak sporadycznie szarpie i tylko przy ruszaniu to moze to byc rowniez EGR (zacina sie). Polecam zajrzec bo latwy dostep.