Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Po ostatniej przejażdżce zauważyłem, że po przekroczeniu 2,5tys. obrotów zapala się kontrolka ładowania, po czym przy niższych obrotach znowu gaśnie.

Dzisiaj lub jutro zabiorę się za wyciągnięcie altka i zastanawiam się co może być powodem takiej usterki?

Szczotki?

Tylko jak się skończyły jakieś 3 lata temu to całkowicie padło ładowanie.

Przy poprzedniej wymianie szczotek widać było duże zużycie jednej "bieżni" po której chodzi szczotka. Obawiam się, że teraz już jest zjechana do zera i może to jest przyczyną tych objawów? Czy da się wymienić same "bieżnie" bez wymiany wirnika?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Da się wymieniać bieżnie, ale ja bym to oddał komuś kto da ci gwarancje na usługę, będziesz miał pewność że nic nie popsujesz i będzie to sprawnie chodziło.

No i od razu porób takie rzeczy jak łożyska itp.

Opublikowano

Wczoraj byłem u znajomego, rozebrał alternator - szczotki zużyte ledwie w 30%, bieżnie zużyte w 70% ale jeszcze są więc to raczej nie to. Po złożeniu i włożeniu na maszynę ładuje prawidłowo...

Wychodzi na to, że winny może być regulator lub tzw. diody ale akurat w momencie sprawdzania objawy nie wystąpiły a w ciemno to tak naprawdę trzeba by zrobić kompletną regenerację lub szukać innego.

Po założeniu z powrotem przegoniłem auto na włączonym grzaniu szyby, stołków i nic, ładowanie działa...

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Dokończę ten temat, bo ostatnio problem ładowania powrócił - tym razem ładowanie zaświeciło się na stałe. Okazało się, że pękł zwój na wirniku tuż przy połączeniu z bieżnią. Znajomy polutował to pęknięcie i wymienił bieżnie jednak pomogło tylko na chwilę - pojawiło się pęknięcie kawałek dalej więc ponownie dokładniejsze lutowanie ale działało 2 dni. Tym razem już cierpliwość się wyczerpała i altek poszedł w kąt i kupiłem drugi.

Tak więc naprawianie wirnika, jak zresztą kilka osób mi odradzało, na podstawie moich przygód widać, że nie ma sensu.

Pozdro.