Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

viewtopic.php?f=72&t=117890

Witam. Rano jadąc po mokrej ulicy przy mocniejszym dochamowaniu usluszalem dziwny dźwięk z lewego przedniego koła i pedał hamulca zaczął wibrowac. Nie było to może zblokowanie koła ale objaw był bardzo dziwny. ABS się nie zalaczyl. Po dojechaniu do domu wyłączyłem silnik, włączyłem zapłon i okazało się że kontrolka absu w ogóle się nie załącza. Nie wiem nawet jak długo już nie świecila. ASC działa normalnie. Co może być przyczyną ? Zastanawiam się czy mógł zepsuć się jeden z czujników abs bo niecały miesiąc temu miałem przygodę z urwanym sworzniem wahacza tylnego podczas przejazdu przez prog zwalniajacy.

Opublikowano
Trudno powiedzieć co działo się z tym kołem ale dźwięk jak i odczucie na pedale hamulca było takie jakby tarcza ślizgała się w klockach czyli na ułamek sek. sie zblokowała i na ułamek sek. puściła i tak cały czas do zatrzymania. I było to odczuwalne tylko na lewym przodzie.
Opublikowano
Trudno powiedzieć co działo się z tym kołem ale dźwięk jak i odczucie na pedale hamulca było takie jakby tarcza ślizgała się w klockach czyli na ułamek sek. sie zblokowała i na ułamek sek. puściła i tak cały czas do zatrzymania. I było to odczuwalne tylko na lewym przodzie.

Czyli moim zdaniem abs spełnił swoje zadanie a w czasie załączenia ABS pedał hamulca musi pulsować . Jeżeli był by walnięty jakiś czujnik to koła tak jak w aucie bez abs zblokowały by się do momentu puszczenia hamulca no i przy uszkodzonym czujniku ASC też nie działa .

Zdarza się że przy lekkim hamowaniu na suchej nawierzchni ABS się załącza i jest pulsowanie hamulca ja są już sporo zużyte amory

Opublikowano
Pójdę zaraz jeszcze sprawdzić dokładnie jak to wygląda. Jeśli ABS działa to w takim razie trzeba się zająć kontrolką. Łatwe do zrobienia ? :lol: dzięki za pomoc :cool2:
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.