Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Siema, mam problem z moim BMW, ale nie wiem dokładnie z czym, a mianowicie gdy jadę mniej więcej ok. 100km/h zaczyna tłuc kierownicą a po chwili już całym samochodem. Uspokaja się to przy 120km/h. Na zimowych oponach jest wszystko ok, pojawia się to dopiero gdy zmienię na letnie (powtarza się ta historia co roku). Opony przekładane były z tyłu na przód i odwrotnie, efekt bez zmian, no może jedynie zmieniały się prędkości przy których zaczynało się "bicie". Liczę, że może ktoś tutaj podpowie jak to rozwiązać bo spece w mojej okolicy nie wiedzą. Jeden powiedział, że mam prawy wahacz do roboty ale wykluczył to jako możliwość bycie problemem.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Krzywa felga :think:
Opublikowano
Napisałeś że zmieniasz opony a nie koła więc wnioskuję, że felgi zostają te same. Skoro na zimówkach jest dobrze to ja bym szukał przyczyn w oponach i ich niepoprawnym wyważeniu, a sprawdzisz to patrząc jak dożo masz ciężarków na danej feldze jeżeli jest ich dużo to na pewno jest źle i wyważenie jest do poprawy. Każdy zakład może to zlikwidować i zmniejszyć liczbę ciężarków, wystarczy przesunąć oponę względem felgi i najcięższy punkt felgi ustawić naprzeciwko takiego samego punku opony. Wówczas masy będą się nawzajem znosić, a nie sumować. W ten sposób liczbę ciężarków można zredukować nawet o połowę. Niestety chyba żaden serwis z własnej woli nie wykonuje takiego wyważenia. Dodatkowo trop z krzywą felgą też może być poprawny, sprawdź również czy opony nie ma jakiegoś bicia oscylacyjnego/promienistego/poprzecznego bo to też może być przyczyną że telepie kierownicą. Jeszcze mogę doradzić abyś jechał wyważać tam gdzie mają nowe maszyny i dobrze skalibrowane bo to podstawa.