Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Panowie czym te silniki wizualnie się różnnią bo o parametry nie pytam bo znam. Ale chodzi o sposób najprostrzy jak poznać czy to 2,5 czy 2,0 na oko po podniesieniu maski? Mówie o silnikach z roku 1991, pytam o to bo mam pewne wątpliwości co do posiadanego silnika w aucie które kupiłem, chronicznie brakuje mi mocy i wcale nie czuje tych 192 km gorzej nie chce nawet zakręcić kołami jak sie depnie (dziwne?) moze to wina sprzęgła. VIN mówi że powinien siedziec silnik 2,5 pod maską ale też wieim że była wymiana silnika bo poprzedni sie rozkraczył, silnik jest bez numerów wieć trudno cokolwiek odnoaleść a nie chce rozbierac aby sie dobarć do cylindrów i mierzyć parametry. Albo co jest przyczyna że słabiutki ten silnik(wczesniej miałem 750 i ), podejrzewam że może 2,0l wsadzili gnojki a ja niepotrzebnie płace za 2,5 ubezpieczenie. POZDRAIAM WSZYSTKICH MIŁOŚNIKÓW BMW Jacek, zgóry dziękuje za pomoc.
Opublikowano
silnik 2.5 ma grubsz kanaly w kolektorze dolotowym.

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano
A mozesz mi powiedziec jaki to rozmiar dokładniej, ponieważ nie mam możliwości porównania optycznego.? dzięki
Opublikowano

witam. niedawno wymienilem silnik i balem sie ze wloza mi 2.0. gosciu na szrocie pokazal mi jak mozna odrorznic silniki(niestety nie po podniesieniu maski) od strony rozrusznika na spodzie silnika przymocowana jest stalowa gruba blacha (1.5x3 cm) na ktorej jest wybite 2.5 lub 2.0. troche sie poczolgalem pod autkiem, ale na pewno mam 2.5

pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Panowie wskoczyłem pod autko z kolegą i nic z podobnych blaszek nie znalazłem z opisem 2,5 l więc nie jestem w 100% pewien ale już tak mocno się zagłębiłem że znalazłem pod kolektorem dolotowym na bloku silnika napis"fi" 84 co moze sugerować że to silnik 2.5 ponieważ tylko one mają takie fi. A za blaszką jesze sie rozejrze jak będę miał wiecej czasu. Teraz sie zastanawiam co moze byc przyczyna że nie moge nawet zamielić na asfalcie kołami "muł przeokropny" a kiedyś ponoc mielił że chej. Może katalizator do wymiany , sonda a może tłumiki poszły. A może jakiś aystem typu ASC jest ukryty i nie można go wyłączyć bo takiego przycisku nie ma na desce a w siudemce był, jak ktoś ma jakieś propozycje niech napisze dzieki za wskazówki Jacek. Pozdrawiam wszystkich.
Opublikowano

Wprawdzie nie miałem nigdy takich fajnych samochdzików jak 750 i 525, ale nasuwa mi się taka myśl: wyjąć bezpiecznik odpowiedzialny za ten system. Oby tylko nie odpowiadał za coś jeszcze... Czytałem w takim jednym piśmie motoryzacyjnym, że jak oni (ci redaktorzy) testują jakieś charakterniejsze autko, to żeby się lepiej zabawić wyłączają ABS i kontrolę trakcji - przyciskiem lub "bezpiecznikiem". A czy asc był, to może można z kodu wyposażenia doczytać.

pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie ma takiej możliwości. Jeżeli masz kontrolę trakcji, to jej wyłącznik jest pod popielniczką na takim dołożonym panelku małym z lewej strony.

Teraz dalej. Powodów, że masz słabe auto może być 1000 i jeszcze trochę. Począwszy od starych świec, przez kłamiącą lub zrypaną sondę, zapchany filtr powietrza lub paliwa, aż do zrypanego siłownika hydlaulicznego przestawiającego vanosa (zawór)...

Kai
Opublikowano

Dzięki za porady Panowie, zbliża się mój urlop, planuje powoli i skutecznie wszytko sprawdzić wierzę że odnajdę przyczyne zamulenia a jak nie to zakup nowego silnika lub dołoze mu koni trochę więcej ( może turbina) znalazłem kilka programów obliczających parametry silnika po zastosowaniu turbiny, nawet sam program sugeruje jaką włożyć wyniki śa piękne aż się brać tylko nie wiem ile w tym prawdy. Z chęcią bym kubpił niedrogo turbine taką do 2,5 z niezłym wykopem. Pozdrawiam Jacek.

PS jak ktoś jest zainteresowany tymi programami to chętnie wyślę na prywatne konto.