Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim, mam problem z pracą silnika, na benzynie kuleje a zwłaszcza na zimnym silniku (na ssaniu) ale tylko na wolnych obrotach wychodzi że jest uboga mieszanka przy jakimkolwiek wciśnięciu gazu pracuje bardzo ładnie na lpg pracuje bardzo poprawnie po odczytaniu błędów:

wypadanie zapłonu na różnych cylindrach

2882 korekcja składu paliwa listwa szereg 1

2883 korekcja składu paliwa listwa szereg 2

281D BSD generatora syg.

Po skasowania błędów na na lpg check nie wyskoczy na pb tak ale tylko na wolnych obrotach jak dłużej chwilke popracuje

Co może powodować powyższe objawy ubogiej mieszanki oraz nie równej pracy tylko na wolnych obrotach.

Szukałęm nieszczelności w układzie ssącym ale wszystko szczelne pryskałem samostartem po kolektorze dziwne że na lpg pracuje wzorowo

Opublikowano

przez disa ci zaciaga

odma przewody ,

trzy zaslepki z prawej strony miedzy grodzia a kolektorem .sparchciale .

dekel od pokrywy zaworöw nieszczelny

a kolo krokowca ta wielka guma nieszczelna ,wyjmij rozciagnij ja -bo na zalozoynym nie widac ,se mozasz psikac

z mojä bee nie idzie sie nudzic
Opublikowano

dzięki za odpowiedź mam jeszcze pytanie (odma wraz z wężąmi jutro ma przyjść) czy zapchana odma może powodować takie objawy ?

Po podpięciu pod dis pokazało że sonda na wolnych obrotach nie pracuje prawidłowo stoi na wartościach 0.02 -0.03 ale jak gdy się doda gazu pracuje prawidłowo

podpowiedź jaką uzyskałem od dis pisze że problem nie tkwi w sondzie lecz w odpowietrzaniu układu korbowego odma.

Dla tego wydaje mi się żę na lpg pracuje poprawnie bo sondy są emulowane i wartości nie zakłucają pracy.

Spotkaliście się z czymś takim przy objawach zapchanej odmy? po odkręceniu korka na wolnych praca silnika nie zmienia się.

DOdam że sprawdzałęm szczelność i jest ok harmonijka cała.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Odma wymieniona błędów brak praca ok wężyk od spływu oleju do rurki bagnetu był jak plastelina
Opublikowano

Problemu ciąg dalszy, na wolnych obrotach na benzynie minimalnie faluje, na zimnym po odpaleniu wskakuje na 1100obr i w każdej m54 i m52 miałem tak że przez jakimś czasie pracował tak jak na ssaniu tutaj odrazu schodzi na 600 błędów nie wywala po wymianie odmy pracuje bez 2 zdań równiej jednak jeszcze nie idealnie co może powodować takie objawy ?? jak auto się nagrzeje to dalej obroty minimalnie falują na lpg równiej pracuje niż na pb.

Ostatnio trochę straciła na mocy, doszło do tego falowanie obrotów przy jednostajnej jeździe wymieniłem w skrzyni 6hp19 konwerter olej filtr

skrzynia jakoś zamuliła się znajomy mówił mi że to przez jakiś czujnik w silniku z którego parametry idą też na skrzynie jest taka możliwość? myślę może że któryś z czujników wałka bądź wału mógłby powodować objawy?

i jaki mógłby to być np czujnik z góry dzięki za pomoc :)

Opublikowano

zrobiłem sceeny z inpy z adaptacji, na LPG chodzi fajnie ale na pb przebiera, zwłaszcza jak jest zimny zrobiłem screeny z adaptacji na Pb i LPG, gdybyście mogli zerknąć na nie i podsunąć pomysł dlaczego na benzynie idą na plus

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a86 ... ac6a9.html Praca na Benzynie

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b95 ... aa9f6.html Praca na LPG

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeśli któryś z czujników np.wału to miałbyś błąd zapisany w pamięci komputera ale piszesz,że nie ma.Zobacz na INPIE wszystkie parametry podczas pracy silnika,mogą być jakieś przekroczenia i wtedy można coś wysnuć.
Opublikowano
no i właśnie kolego nie występują żadne przekroczenia wszystko na zielonym błędów brak Check się nie zapala jedynie adaptacje na pb idą na plus