Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich.

W sobotę postanowiłem zabrać samochód na dłuższy spacerek po autostradzie, dojeżdżając do domu postanowiłem sprawdzić temperaturę w ukrytym menu wyniosła ona 96c .

Na drugi dzień jazda po mieście sprawdzam a tam 108c. Wiatrak przy tej temperaturze nie "chodził" a żaluzje grila byly zamkniete. Czy to jest normalne? Dodam ze gdy wlaczylem klimatyzacje wiatrak rusza ale nie są to z pewnością najszybsze jego obroty. Po odpieciu kostki z wiatraka żaluzje otwieraja się przy zapaleniu silnika, przy jeździe z otwartymi żaluzjami temperatura przy spokojnej jezdzie oscyluje pomiedzy 60 a 70c. Żaden komunikat o przegrzaniu nie pojawil się na desce.

Od czego zacząć?

Opublikowano
Ja bym zaczął od tego by sprawdzić przy jakiej temp w tych silnikach otwiera się termostat i czy się otwiera PR, y takiej temp. Wystarczy dotknąć chłodnice.
Opublikowano

Chlodnica sprawdzona,uklad nie jest zapowietrzony. Termostat podobno ma sie otwierac przy 97st.C.

Rozmawialem dzis z kilkoma mechanikami, ktorzy specjalizuja sie w naprawach BMW, powiedzieli mi ze temperatura w czasie jazdy powinna wynosic ok 100stC a na postoju moze byc ok. 108st.C.

Sam nie wiem co o tym myslec, od lat bylem wychowany w wierze, ze 90st.C to optymalna temperatura silnika, sam juz nie wiem czy tak ma byc czy panikuje... w sumie zadne ostrzezenie nie pojawilo sie na iDrive.

Opublikowano
Wszystko jest ok, kiedy będzie problem zobaczysz komunikat. W tym samochodzie jest termostat o zmiennej charakterystyce, otwiera sie w temp 85-110 i jest sterowany elektryczne