Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Inpa przy próbie łączenia wywala błąd ifh-0009 no response from control unit.

Laptop z windows 7 i kabel kupiony z allegro jakieś 2 lata temu...

Wszystko działało dobrze ,aż odłączyłem interfejs i następnego dnia chciałem znowu podłączyć i wtedy znowu ten błąd.

Ten laptop i interfejs działa dalej z innymi samochodami ,ale nie chce się łączyć z tym jednym samochodem...

Sprawa wygląda tak, miałem innego laptopa z tym samym interfejsem i wszystko śmigało ,aż do pewnego czasu wyskoczył ten sam błąd.

Dis i inpa działał i nagle przestał z tym jednym samochodem.

Miałem innego laptopa ,wiec postawiłem na nim inpe i disa i znowu mogłem się łączyć z moim e6o ,aż do kolejnego felernego dnia jak zobaczyłem

ten piep... błąd, wiec wziąłem trzeci i mój ostatni komputer postawiłem inpe i zadowolony ,że znowu działa zapomniałem o problemie.

No i w ostatni poniedziałek używałem inpy po czym odłączyłem i we wtorek znowu to samo :mad2:

Te trzy laptopy z tym interfejsem działają z innymi samochodami ,ale nie z moim :duh:

Nie mam więcej laptopów i nie zamierzam kupować ,żeby podziałał znowu kilka razy z moim samochodem.

Ma ktoś pojęcie gdzie szukać problemu? Wygląda to tak jakby każdy podziałał około godziny łącznie.

Nie mam już pomysłu co to może być, laptop nie był używany w żadnym innym celu pomiędzy poniedziałkiem i wtorkiem :cry2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To rzeczywiście masz pecha, odinstaluj INPE i ponownie zainstaluj, ale żeby tak selektywnie na jeden model auta to dziwna sprawa, tylko w INPA/BIN/ zapisuje ostatnie sesje

w folderach z końcówką .TEMP usuń je wszystkie i zobacz ponownie twój błąd to IFH-0009: SG nicht angeschlossen oder meldet sich nicht czyli IFH 0009: SG nie jest podłączony lub nie odpowiada, powiem Ci kiedy ten błąd powstaje, masz podłączony Interfejs do USB, INPA widzi port COM i interfejs, nie podłączając do samochodu który chcesz wybierzesz moduł i jak INPA nie dostanie od niego potwierdzenia komunikacji to taki błąd wyrzuca lub jesteś w trakcie diagnostyki i wybierasz moduł którego nie masz to też taki błąd generuje, po prostu INPA nie widzi w ogóle sterowników , najlepiej odinstaluj i zainstaluj ponownie INPA interfejs też i sprawdź w OBDsetup jakie wartości dla interfejsu czy wszystko OK po każdej operacji rób restart systemu.

Opublikowano

Zapomniałem dodać ,że do trzeciego laptopa przełożyłem tylko dysk z drugiego bez żadnej instalacji i zaczęło działać...

Spróbuje kolegi podpowiedzi z nadzieją ,że może to pomoże

Opublikowano
Inpa przy próbie łączenia wywala błąd ifh-0009 no response from control unit.

Laptop z windows 7 i kabel kupiony z allegro jakieś 2 lata temu...

Wszystko działało dobrze ,aż odłączyłem interfejs i następnego dnia chciałem znowu podłączyć i wtedy znowu ten błąd.

Ten laptop i interfejs działa dalej z innymi samochodami ,ale nie chce się łączyć z tym jednym samochodem...

Sprawa wygląda tak, miałem innego laptopa z tym samym interfejsem i wszystko śmigało ,aż do pewnego czasu wyskoczył ten sam błąd.

Dis i inpa działał i nagle przestał z tym jednym samochodem.

Miałem innego laptopa ,wiec postawiłem na nim inpe i disa i znowu mogłem się łączyć z moim e6o ,aż do kolejnego felernego dnia jak zobaczyłem

ten piep... błąd, wiec wziąłem trzeci i mój ostatni komputer postawiłem inpe i zadowolony ,że znowu działa zapomniałem o problemie.

No i w ostatni poniedziałek używałem inpy po czym odłączyłem i we wtorek znowu to samo :mad2:

Te trzy laptopy z tym interfejsem działają z innymi samochodami ,ale nie z moim :duh:

Nie mam więcej laptopów i nie zamierzam kupować ,żeby podziałał znowu kilka razy z moim samochodem.

Ma ktoś pojęcie gdzie szukać problemu? Wygląda to tak jakby każdy podziałał około godziny łącznie.

Nie mam już pomysłu co to może być, laptop nie był używany w żadnym innym celu pomiędzy poniedziałkiem i wtorkiem :cry2:

napisz pw cos podzialamy

Opublikowano
Pewnie włożyłeś nie w to USB i trzeba zmienić COM i latency.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano

Odzywam się tu ,bo nie jestem pewny czy doszła moja wiadomość na pw do ciebie (bartkom)

Wciąż borykam się z tym felernym problemem, sterowniki i ustawienia COM, latency nie pomagają...:(

Jakieś pomysły?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Kabel znowu działa, nie wiem co było przyczyną ,ale rozebrałem i wyczyściłem i jak podłączałem to w innej kolejności:

włączyłem kompa i inpe

podłączyłem kabel do kompa a potem do samochodu

inpa nie wykryła baterii i zapłonu ,ale połączyła się ze dde:)

Narazie się cieszę ,ale nie wiem na jak długo.

Znalazłem na forum ,że te tanie kable lubią się blokować jak podłącza się je w złej kolejności..??

Mam tani kabel z allegro (50zł) na jakimś maxie...

Jaki kabel możecie polecić ,żeby nie był awaryjny i konfliktowy?