Skocz do zawartości

BMW 318i 2001 E46 118km problem z cisnieniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Chciałbym zaznaczyc ze jestem nowy na tym forum. Moj problem polega na bardzo wysokim cisnieniu w układzie chłodzenia. Waż od zbiorniczka do silnika jest bardzo twardy. Gdy wyjme bagnet od sprawdzania poziomu oleju samochód tak jak by ma lzej i łapie ciut wieksze obroty. Co moze byc przyczyna ? Dodam ze ani na bagnecie ani na korku wlewu oleju nie ma masła. Prosze o wyrozumiałosc i o pomoc.
Opublikowano
Objawy które opisujesz wyglądają na uszczelkę pod głowica twarde przewody ciśnienie z komory spalania dostaje się do układu chłodzenie nie ubywa wody albo oleju nie przybywa?
Opublikowano
Warto jeszcze sprawdzić korek od płynu. Oryginalny ma reduktor ciśnienia. Kup w ASO (60-70 zł), lub pożycz od kogoś jak masz możliwość.
Opublikowano
  • Autor
Witam. Dodam jeszcze ze gdy robie test 7.0 w aucie to temperature cieczy pokazuje od 108 do 115 gora. Oleju nie przybywa mazi na korku wlewu oleju nie ma na bagnecie tez nie ma.
Opublikowano
  • Autor
dodam tez ze waz dolny jest zimny i mieki
Opublikowano
może termostat się zaciął wyciągnij go i zobacz czy wszystko wygląda ok i zrób test czy się otwiera w gorącej wodzie. Albo masz zamuloną chłodnice.
Opublikowano
  • Autor
Czyli to moze nie byc uszczelka tylko termostat ?
Opublikowano

Dobrze odpowietrz układ w tym typie tak jest układ jest wysoko ciśnieniowy nawet do 2 bar termostat na razie zostaw w spokoju temp czasami dochodzi do 108 przy dobrze odpowietrzonym układzie i to jest norma . Odpowietrzanie przeprowadz jak należy nie na odpier///ol poszukaj tematu wiele jest o tym pisane :wink:

Korek , bagnet jak wyjmiesz silnik ma lżej pracować ale nie do przesady sprawdz odmę częsta przyczyna :)

Opublikowano
  • Autor
Układ odpowietrzałem tak auto zimne właczyłem zapłon nawiew na najwyzsza temperature a tryb wentylatora na najnizszy. odkreciłem srube odpowietrzajaca zalałem plynu i jak wyciekło przez srubke to szybko zakreciłem.dolałem plynu na maksa. korka od zbiorniczka nie zakrecałem odpaliłem auto dalem gazu na obroty powyzej 4 tys, przegazówka tak 4 razy w ciagu 30 s. i pozniej zakreciłem korek od zbiorniczka. dobrze to wykonałem ? wzorowałem sie ksiazka sam naprawiam bmw e46 i gdzies tam na forum czytałem ze tak trzeba.