Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, wszystkich!

Zakupiłem niedawno samochód F11 520d kombi 184KM i po ogólnym zapoznaniu się z autem zacząłem analizować co tak naprawdę pokazuje ekonomizer i tym samym średnie spalanie. Ze zdziwieniem stwierdziłem iż coś jest nie tak otóż gdy auto jedzie np. pod górę z obciążeniem to wartość ekonomizera jest na poziomie ok. 6l i to bez znaczenia czy mam 1000 czy 3000 obrotów, a gdy odpuszczę pedał gazu ekonomizer pokazuje natychmiast 30l (czyli max). Zrobiłem również próbę jazdy po prostej i z góry i za każdym razem jest identycznie jak przyspieszam to wartość jest niska a jak odpuszczam to rośnie. W efekcie średnia od ostatniego tankowania wg. komputera wynosi ok. 13-14l, a przeliczając ilość paliwa (od tankowania do tankowania do pełna) przez ilość przejechanych kilometrów wynosi około 8l/100 km.

Co jest nie tak? A może coś źle rozumuję!

Do tej pory jeździłem E39 525d kombi 163kM i tamten ekonomizer pokazywał dobrze tj. jak wciskałem pedał gazu to wartość szła na max, a gdy odpuszczałem to schodziła do minimum. I tak powinno być!

Czy ktoś miał może podobny problem?

Opublikowano

A po co ci to? Patrz lepiej na drogę :) Możesz go wyłączyć w idrive, najlepiej wyłączyć przy okazji info o średnim spalaniu i od razu przyjemniej się jeździ :)

Trochę poważniej, to taki gadżet, jego wskazania trzeba traktować z przymrużeniem oka. W sytuacji którą opisujesz może mieć jakieś opóźnienie lub redukować. 14l w 520d to sporo, ciekawe na jakim odcinku, możesz to zgłosić na gwarancji ale lepiej pojeździj miesiąc i wszystko się na pewno wyrówna do około 7-9l.

Opublikowano
myślę, że jest dokładnie tak jak TC pisze - czyli coś jak w autach amerykańskich MPG - miles per gallon

sprzedam:

amortyzatory tył Bilstein B6 F11

Opublikowano

Witam!

Dzięki za odpowiedzi! :cool2:

Temat się sam rozwiązał "trzeba uważnie czytać za nim zaczniemy narzekać" :oops: jest to oczywiście ilość przejechanych kilometrów na 1 litr.

Tym samym ekonomizer również tak samo pokazuje nie ilość pobieranego aktualnie paliwa lecz ilość możliwych do przejechania kilometrów na 1 litrze. :duh: