Skocz do zawartości

Bicie przy hamowaniu na alufelgach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Czy ktos moze mi powiedziec dla czego przy wiekszych predkosciach 90+ km/h wystepuje u mnie bicie kierownicy przy hamowaniu? Zalozylem felgi 17' cali i zaobserowalem takie zjawisko. Felgi nie sa krzywe. Bicie nie wystepuje przy stalowych felgach-seria 15'

pozdrawiam

Opublikowano

Na 90 % wina felg lub opon.

Pozostałe 10 % - któraś z tulei zawieszenia jest w nienajlepszej kondycji, ale dopiero mocniejsze obciążenia (występujące przy 17-calowych felgach) okazują się być ponad jej możliwości.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
  • Autor
felgi dopiero co odbralem z renowacji wiec w takiej sytuacji mysle ze to wina opon, ktore nie sa w najlepszej jakosci
Opublikowano

ja mam takiego wulkanizatora, ktory przy wywazaniu mowi mi czego moge sie spodziewac. Np - "kola wywazylem i maszyna pokazuje "0" ale przosze spojrzec - w tym miejscu bieznik jest lekko zwichrowany i moze byc to odczuwalne w takiej to a takiej sytuacji".

Jesli opony bylyby marne to wulkanizator powinien to wyłapać.

probowales zamienic kola miejscami - z tylem?

czy to oryginalne felgi czy cos dopasowane przez pierscienie centrujace i dystense? Czy masz dobre sruby do kół - te od stalowych wcale nie musza pasowac do aluminiowych

pozdrawiam

t.

Opublikowano
a może tarcza hamulcowa sie zwichrowała - wjechałeś w kałuże i sruu

BMW E60 530d

Gdyby Bóg był za przednim napędem - wszyscy chodzilibyśmy na rękach ....

Opublikowano
potwierdzam - dziś wymieniłem tarcze hamulcową u siebie i kłopot biciem na kierownice podczas hamowania jak ręką odjął

BMW E60 530d

Opublikowano
potwierdzam - dziś wymieniłem tarcze hamulcową

Kolega ewidentnie napisal ze po zmianie na alusy wiec tarcze odpadaja, a tak na marginesie wymieniales tarcze ?? 1 sztuke :jawdrop: :?:

PZDR

Opublikowano

wymienił alusy - to fakt ale te nowe felgi może są bardziej "ażurowe" i woda chlapneła na gorące tarcze i się o 1 mm wykrzywiła - ot wystarczy żeby bić przy hamowaniu

owszem jedną - ten sam producent, tak samo wentylowana, ten sam stopień zużycia - nie widze przeciwskazań aby jedną wymienić tarcze.

Nawet w ASO wymianiają wg potrzeby tylko na jedną stronę

BMW E60 530d

Opublikowano
wymienił alusy - to fakt ale te nowe felgi może są bardziej "ażurowe" i woda chlapneła na gorące tarcze i się o 1 mm wykrzywiła - ot wystarczy żeby bić przy hamowaniu

owszem jedną - ten sam producent, tak samo wentylowana, ten sam stopień zużycia - nie widze przeciwskazań aby jedną wymienić tarcze.

Nawet w ASO wymianiają wg potrzeby tylko na jedną stronę

A moze to wina tej drugiej, skoro mowisz, ze wymieniles tylko jedna...

Opublikowano

na szczęśnie tej jednej

- wcześniej przed wymianą było zdiagnozowane do sie dzieje. Kręcąć tarczą po zdjęciu koła efekt był taki . luźno, luźno, luźno... ciasno itd

po prostu w jednym miejscu była krzywa

- po drgie - po wymianie - problem zgodnie z przewidywaniami - znikł

BMW E60 530d

Opublikowano
tak samo wentylowana, ten sam stopień zużycia - nie widze przeciwskazań aby jedną wymienić tarcze.

Tarcze wymienia sie parami ! :mad2: ale to juz Twoj wybor... Przeciez wymieniles na nowa to jak moze byc ten sam stopien zuzycia ? chyba ze zmieniles na uzywke....

Jak tarcze sa juz jezdzone ("dotarte") to takie zdarzenie nie powinno miec miejsca ! Przykladowo znajomy kupil nowki pojezdzil miesiac i bicie kiera przy hamowaniu masakra , wrzucil do przetoczenia i jak reka odjal jezdzi do tej pory i nic sie nie dzieje, tyle ze chcial zaoszczedzic na tarczach i kupil jakiejs dziwnej firmy (gwarancji nie uznali - "wina uzytkownika") , ja mam nowki ATE i zadnych problemow nie mialem.

A co do pytania w temacie to podpisuje sie pod tym co napisal 130rapid, najprawdopodobniej jest to wina fel !

PZDR :cool2: