Skocz do zawartości

E61 525d M57N2 spust płynu chlodniczego z bloku silnika?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jak w temacie, jestem w trakcie wymiany obu termostatow, płyn spuszczony z chłodnicy (niedużo ok 4l). Pozostaje jeszcze blok silnika, lecz kompletnie nie mogę go zlokalizować. Czy ktoś z forumowiczów wie gdzie go szukać?

Opublikowano

PS przy odkręceniu dolnego odpowietrznika w chłodnicy w celu spuszczenia płynu, wykręciłeś korek od zbiorniczka wyrównawczego ?

jeżeli tak, to powinno wylecieć około 8-9 litrów, a odkręcając termostat główny zleci reszta cieczy z bloku, jakieś znikome ilości zostaną w bloku, ale jeżeli masz automat to musiałbyś wypinać przewody od skrzyni by zleciało wszystko.

Ja na początku kwietnia wymieniałem u siebie płyn chłodniczy i odkręcałem najpierw korek od zbiornika wyrównawczego, potem wykręciłem najniższy odpowietrznik w chłodnicy, następnie poluzowałem odpowietrznik z egr i zleciało ponad 3/4 wiatra 10cio litrowego, po odkręceniu głównego termostatu wyleciało z bloku wszystko i tak miałem prawie całe wiatro 10 l, skrzyni ani rur nie odpinałem,

luknij na schemat i śrubę nr 10

http://bmwfans.info/parts-catalog/E60/Europe/530d-M57N/L-N/jun2003/browse/engine/engine_block/

Jest to na 99% ten odpowietrznik