Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Od 2 tygodniu borykam się z pewnym problemem w mojej 535d. Mianowicie pojawia mi się check z błędem increased emissions. Oczywiscie pierwsze podejrzenie padło na Filtr czastek stałych, jednak nie miałem i nie mam żadnych spadków mocy [a podobno takie pojawiają się gdy na wydechu przy zapchanym filtrze rosnie cisnienie]. Pojechałem na kompa sprawdzić co to za błędy i tu moje zdziwienie poniewaz pokazało 2 błędy, jeden z tego co pamietam to błąd na czujniku na kolektorze [ale nie dam sobie reki urwac] a drugi błąd tyczył sie swiec zarowych aż 5/6 [pięciu świec z sześciu łączenie]. Mechanik powiedział ze to raczej nie problem ze swiecami poniewaz auto pali, odpala i przyspiesza normalnie, poza tym swiece były wymieniane rok temu. Znalazlem kilka watkow na forum o tym błędzie ale chyba żaden nie jest podobny do mojego. Chciałbym jeszcze dodac że check potrafi zniknac po czym zapalic się ponownie. Pozdrawiam Michał :)

Opublikowano
Sprawdź układ dolotowy pod kątem ewentualnych nieszczelności. Przejrzyj wszystkie węże dokładnie czy nie pęknięte/przecięte i połączenia między nimi.
Opublikowano
Bardzo dziekuje, postaram się to samemu sprawdzic. Jak z dostepem do wszystkich przewodow dolotowych? Od gory sprawdze to czy bedzie trzeba od dołu na podnosniku rowniez ?
Opublikowano
Bez podnośnika będzie ciężko. Niektóre rury są na dole przy intercoolerze, żeby wszystko obejrzeć trzeba zdjąć osłonę silnika i szukać dokładnie a pęknięcie może być niewielkie. Podjedź do jakiegoś kumatego mechanika i niech posprawdza.