Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Wiem, że temat sondy lambdy był poruszany już miliony razy, jednak mam nowe pytanko.

Kilka dni temu postanowiłem sprawdzić lambde, patrzę a tam są tylko trzy kable. Koloru już nie pamiętam, wiem że był biały czarny i może szary ?

Może ktoś już widział taką sondę ??

Dodam, że mam silnik M10

Jakie napięcia powinna mieć i na których przewodach ??

Pozdrawiam.

BMW E30 316i 1.8 M10B18 coupe

BMW E30 318i M40 coupe

BMW E34 525td touring

Opublikowano

Czesc

Ja widzialem :)

Jedno,dwu,trzy,cztero,piecio,i szescio przewodowa!

Czarny to pewnie sygnal,szary asilenie,albo na odwrot .

Natomiast bialy to grzalka ajak nie ma drugiego bialego ,to pewnie sonda ma swoja mase.

Moge sie mylic ,ale troszeczke :)

pozdrawiam

Opublikowano

jeden biały to zasilanie sondy,a drugi to zasilanie grzałki (czarny i szary dokładnie nie wiem,ale któryś to masa)

co do 3 przewodowych to nie posiadasz grzałki i tylko jeden biały na zasilanie ( +) sondy ,tak jest w 3 pinowych bo w 4 dołożona jest grzałka i kabel sasilający ją.

Opublikowano

Zajrzałem do tej sondy jeszcze raz, ma dwa białe przewody, na które wychodzi napięcie, rozumiem że to do grzałki, trzeci przewód jest czarny pewnie to ten który daje sygnał do kompa.

Próbowałem zmierzyć na nim napięcie ale mój miernik się nie nadaję do takich pomiarów :cry: muszę skombinować inny.

Myślę, że dobrze mierzyłem, do miernika jako plus podłączyłem czarny a a minus masę (dałem do ujemnej klemy)

Wiem, że napięcie powinno się wahać poniżej jednego volta, jednak jakie dokładnie powinny być te przedziały i w jakich temperaturach ??

Przy jakiej temperaturze sonda zaczyna indukować napięcie ??

I czy grzałka pracuje non-stop ?

BMW E30 316i 1.8 M10B18 coupe

BMW E30 318i M40 coupe

BMW E34 525td touring