Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

HELLO!

Mam małe pytanko.Jaki wpływ na wskazania komputera ma rozmiar opony, tzn powinna być 225/55 R 16 a mam założoną 225/50 R 16.Czy i o ile będzie przekłamywał co do ilości przejechanych kilometrów, prędkości no i spalania.Bo jak tak sobie kombinuje w gowie to teraz koło musi się więcej nakręcic by przejechać tyle co to większe....Wiec silnik musi więcej nakręcić by przejechać tyle co na prawidłowej oponie, czyli więcej spalić....A moze się mylę i działa to inaczej..? :mad2:

Opublikowano
Nie wiem jak bedzie w praktyce, ale na zdrowy rozum nie odczujesz roznicy. Roznica jest jedynie w srednicy kola. Auto najwiecej pali podczas rozpedzania, a tutaj musisz wiecej dac gazu bo wiekszym kolem musi zakrecic, za to jadac ze stala predkoscia silnik bedzie mial okreslone obroty, przy wiekszej predkosci niz na kolach mniejszych. Zapewne w praktyce wyjdze jazda ciagla w korkach spali wiecej, jazda na trasie spali mniej. Roznice jednak w stosunku do profilu 50 bede niewielkie.
Opublikowano
ok timm, ale ja mam ten mniejszy rozmiar ,czyli w/g ciebie powinien palić tyci mniej?
Opublikowano
No tak ;-) - mala pomylka hehe. Wiesz ja napisalem jak auto sie bedzie zachowywalo a teraz zalezy czy bedziesz wiecej sie turlal w trasie czy na miesice. Na miescie wedlug mnie spalisz troszke mniej a w trasie troszke wiecej ( aby jechac z ta sama predkoscia bedziesz musial troszke wiecej gazu wcisnac w stosunku do profilu 55 za to latwiej bedzie przyspieszalo). Najlepiej jak sie wypowie ktos kto mial z tym bezposrednio do czynienia. Wedlug mnie roznic znaczacych nie bedzie zwlaszzca jak ten sam model opony - obstawiam ronice rzedu 0,02-0,05.
Opublikowano

dzięki!!!

fajny ten kalkulator, teraz wiem przynajmniej o jakie opony gnieść mojego oponiarza, a miał zajefajne pirelli 6000 w 215/55 r16

jutro u niego jestem ,oby jeszcze były!!