Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam otóż taki problem i chcę usłyszeć waszą opinie na ten temat samochód to 328ci e46 M52TUB28.

Po odpaleniu auta szybko się grzeje po przejechaniu ok. 15km otwieram maskę a tam:

-wysoka temperatura

-wysokie ciśnienie w układzie chłodzenia

Następnego dnia na zimnym silniku sprawdziłem poziom wody i miałem ubytki dodam ze obroty silnika delikatnie falują i samochód delikatnie trzęsie

Ogrzewanie w kabinie działa bez zarzutu

Moje pytanie czy to uszczelka? albo to juz koniec tego silnika?

Opublikowano
Nie koniecznie uszczelka ale proponuję zrobić test na zawartość spalin w układzie chłodzenia jeżeli będzie ok to dopiero szukaj dalej może być to pompa ,termostat itd.
Opublikowano
Możliwe, że możesz gdzieś mieć przeciek i jest zapowietrzony układ. Niekoniecznie to musi być uszczelka w takim przypadku. Masło Ci się zbiera pod korkiem w zbiorniczku wyrównawczym?
Opublikowano

Nic się nie zbiera tylko ubytek wody, na bagnecie tak samo olej cały czas na takim samym poziomie bez masła.

Dodam po odpaleniu wydobywa sie delikatny dymek z rury wydechowej i auto straciło moc.

Opublikowano
NA przeplywce masz wartosc ponad 12 (total air comsuption HLM) ,z tego co wiem powinno byc okolo 3-4 (tak mowil mechanik) . U siebie mialem okolo 9-10 i mialem zapchana odme . Woda wydechu to normalna rzecz.
  • 5 lat później...
Opublikowano

Witajcie, odświeżę temat. Silnik ww problemy te same, gotuje się, nie ma 'masła' , ilość oleju ta sama, jedynie nie falują obroty, silnik ulany. (auto niedawno kupione 240kkm przejechane 1999r.).

Co polecicie zrobić przy okazji wymiany uszczelki pod głowicą?

Auto również nie odpala z podpiętą przepływką, po odpięciu pali na dotyk. Posiada ktoś specyfikację silnika do takiej wymiany?

Będę wdzięczna za podpowiedzi.