Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Zauważyłem że na temat nierównej pracy silnika pisze sie na tym forum chyba najwięcej, ale szukałem i nic nie znalazłem na temat praca silnika a klima. Posiadam E36 1.8 is, a mój problem polega na tym, że na zimnym obroty falują, raz dłużej, raz krócej, jak się zagrzeje to nierówno pracuje, jakby wypadał mu czasami jeden cylinder. Byłem już 2 razy na motor testach, sprawdzałem ciśnienie sprężania, nowe filtry, itd., i wszystko OK, żadnych błędów wszystko w normie. Nadeszła wiosna zrobiło się ciepło, włączam klimę i silnik zaczyna pracować idealnie, wyłączam klimę i znowu chała, włączam klimę-pracuje idealnie i tak za kążdym razem. Dodam jeszcze że jak włączę obieg zamknięty to też jest OK. Może ktoś miał tak samo i się z tym uporał ? Albo ktoś ma jakiś pomysł co z tym robić ?

Opublikowano

jak wlaczasz klime to obroty sie podnosza.

nie masz czasem momentow braku mocy przy jezdzie?

wtedy moglby to byc przeplywomierz.

http://forum.7er.pl/images/signatures/212758479446f629c8be0f9.png
Opublikowano
Właśnie że nie, jak już dostanie te swoje 850 obr./min to chodzi jak lala. A włączając klimę właśnie tyle dostaje. Bez klimy ma tak 700 - 750 obr./min. Zauważyłem jeszcze, że na zimnym jak delikatnie daję gazu to trochę przerywa, jakby świeca albo kabel (świece nowe, a co do kabli to prawdoodobnie OK.) ale to trwa bardzo krótko, przejadę 200-300 metrów i już tego nie ma. Na testach żadnych błędów. Jutro wymienię sondę, może coś to da.
Opublikowano
Moze Ci sie sonda zawieszac ale wtedy raczej wyszedlby blad na diagnostyce, pozatym mialbys podwyzszone spalanie... lepiej wymien swiece :) bo to na to mi wyglada...
Opublikowano
mysle ze wielu ma takie same wrazenie i ja jestem w tej grupie ze jak załacze klime to podnosza sie obroty. Z klima tak jest ze silnik dostaje wiecej paliwa i ma wyzsze obroty w obiegu zamknietym takze klima sie załacza. Jakby możan było jakoś podnieść obroty z 700 do 850 bez krecenia śrubkami, ale to chyba niemożliwe. A moze jest taka mozliwość ?????

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW

Opublikowano
Świece mam nowe, a przed wymianą było to samo. Człowiek na motor teście powiedział, że czasami ma za ubogą mieszankę, tak więc myślę, że jakby to była świeca, kabel bądż cewka to mieszanka byłaby za bogata. Na razie wymienię tę sondę, póżniej sprawdzę i tak te kable, a na końcu cewki. A jak już wspomniałem o kablach to może ktoś wie jakie powinny mieć wartości.