Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, kupiem e46 318 y silnikiem 1.9 118KM ale jest problem taki że niekiedy podczas wyprzedzania albo nawet normalnej jazdy zaczyna go przy 3 tyś szarpać tzn silnik jak by nie dostawał paliwa i go dławi a zachwile znowu idzie w góre i znowu go zdławi az do 4 tyś. Mechanicy narazie niewiele wiedza. Klapki w kolektorze były by winne czy przepływka czy może przewody paliwowe. Może pompka paliwowa ? Check sie nie świeci. Objawy raczej na ciepłym silniku. Jedzie i go szarpnie i znów jedzie i tak kilka razy az podjeda obroty za 4 tys. Pomożecie ?
Opublikowano
znajomy miał podobnie i winna była pompka..nie dawała już takiego cisnienia jak powinna.. tyle że jemu tak muliło od 3 czy 4 tys i niechciała ciągnąc dalej... a tu może świece?przewody?skoro szarpie...
Opublikowano
No to mam dla Ciebie radę. W zasadzie prawię każdą diagnostykę w E46 powinno się zaczynać od komputera. Check engine może Ci się nie świecić, a po podłączeniu do kompa może się okazać, że masz las błędów. Jedź i wszystko powinno się wyjaśnić.
Opublikowano

Miałem podobne objawy jeżeli chodzi o przerywanie, komputer pokazywał spalanie w mieście 15l , gdzie normalnie było 11l, winna była pompa paliwa.

Po wymianie wszystko wróciło do normy.

Można sprawdzić ciśnienie podawanego paliwa na listwę wtryskową, które powinno być około 3 bar (niech mnie ktoś poprawi jeżeli się mylę).

Jeżeli chodzi o klapki to, w M43TU są dwie: DISA i przepustnica, więc wątpię żeby to miało jakiś wpływ.

Opublikowano

Zapomniałem dodać jeszcze, że do tego wszystkiego dokładał się filtr paliwa pełen szlamu (nigdy więcej 98Pb, nie tankowałem na stacjach "marketowych").

Przebieg 250 tyś.