Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jestem tu nowy. Nie znalazłem postu odpowiadającego na moje pytanie. 'Diesel"

Mam mały problem ze wskaźnikiem paliwa. Tankujac moja bem'ke do pełna wskaźnik na zegarze nie podchodzi do samego konca jest pomiedzy 3/4 a pełnym. Dzisiaj jada miałem na liczniku po środku 1/4 a a 0. Licznik pokazywal mi okolo 110 km do przejechania. Nagle na swiatlach mi zgasl a na liczniku stan paliwa pojawil sie 0. Kontrolka od paliwa wogole sie nie zaswiecila. Po zalaniu samochodu i chwili krecenia samochod odpalil.

Co moze byc przyczyna. Ostatnio miałęm problemy z klema Pdc. Dodatkowo jezeli podepne kabelki pdc do modułu to nie otwiera sie zapadka we wlewie. Jesli pdc odepne mozna zalac.

Co moze byc przyczyna? Gdzie zaczac poszukiwania.

Opublikowano
Witam. Byłem u elektromechanika i okazało sie że klema minusowa jest do wymiany. Powiedział mi zebym kupił na stronie bmwautoparts jak ja tam zanlesc?? pomoze ktos?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

W mojej ocenie jest mało prawdopodobne aby to klema minusowa powodowała złe wskazania poziomu paliwa.

Niekoniecznie musisz też mieć uszkodzoną klemę minusową - lepiej spróbuj ją podmienić z kimś dla sprawdzenia. Ja np miałem min. błąd klemy - a powodował ten błąd niesprawny czujnik poziomu oleju (N47 118d).

Co do złego wskazywania poziomu paliwa, to warto przyjrzeć się pływakowi w zbiorniku.

Podaj vin (7 ostatnich znaków), będzie łatwiej znaleźć ta klemę, ale nie kupuj jej przed dokładną diagnozą.

Są jeszcze jakieś inne błędy?

Edytowane przez chris99

BMW E36 1991 Limuzyna 325i 2005↔2007

BMW E46 2002 Touring 320d Lift 2007↔2010

BMW E91 2006 330d 2010↔2018

BMW E81 2007 118d 2015→

BMW F31 2014 325d 2018→

icon1.png

F31-C-HRj_qqhnpsx.jpg

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

coś chyba nie tak z ta cena. tutaj masz ile naprawdę kosztuje. Pozycja nr 2.

http://www.leebmann24.de/bmw-ersatzteile/#!lang=&marke=BMW&mospid=51385&hg=61&btnr=61_1860&grafikid=165971&vin=

no chyba ze masz opcje auto start/stop lub nawigacje to wtedy jest drogo:)

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
okazalo sie iz winny wszystkiego byl akumulator. Po wymianie na agm'a od razu wszystko zaczelo dzialac jak nalezy
Opublikowano
U mnie jest to samo z tym wskaźnikiem. Pokazuje 3/4 a jest nalane pod korek, akumulator nowy więc odpada. W sumie żaden problem dla mnie bo przyzwyczaiłem się, na komputerze zasięg pokazuje jako 3/4 ale przy jeździe stoi w miejscu aż fizyczny poziom paliwa spadnie do tych 3/4 to wtedy już spada normalnie. Nigdy nie miałem tak że pokazywało mi powyżej 100 km i nagle zdechł. Kiedyś sprawdzałem ile da się przejechać na biedzie to pokazywał już zasięg --- i przejechałem 20 km i wymiękłem ale auto do końca przyspieszało normalnie, żadnego szarpania. Więc mogę przyznać że awaria tego pływaka (czy cokolwiek to może być) nie wpływa w żadnym stopniu na wskazania komputera i samej kontrolki.