Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

chciałbym zapytać użytkowników X3/X4, najchętniej takich którzy mieli możliwość pojeżdżenia samochodem zarówno z kołami 18 cali jak i 19 cali, na ile w tym drugim przypadku traci się na komforcie jazdy w porównaniu do wersji 18 cali. Dotyczy opcji RunFlat (choć nie wiem na ile to ma wpływ na wybór 18 czy 19 cali).

Jeździłem X3 na 18'' i było komfortowo (bez EDC). 19'' z kolei lepiej wyglądają, tylko pytanie na ile wpłynie to na pogorszenie komfortu jazdy lub skróci żywotność samych opon?

Jazda 50/50 miasto/trasa.

Opublikowano
Moim zdaniem granica komfortu bez EDC to wlasnie 18'' ,choc pewnie to sprawa indywidualna. Na pewno wieksze wygladaja lepiej ,ale komfort sie nie poprawi (panorama dach da znac o swoim istnieniu) ,zuzywac beda sie bardzo podobnie ,kosztowac juz nie :wink:
Opublikowano

Czy Wasze zdanie jest oparte o praktyczne doświadczenie z jazdy w obu opcjach czy raczej na zasadzie teorii i zasłyszanych opinii?

Pytam, bo mam zdanie podobne do Waszego, jednak w oparciu o opinie innych osób, również z forum jak i samej teorii. A chciałbym usłyszeć zdanie kogoś kto to "przetestował" na sobie.

W moim zamówieniu koła 19'' są w cenie ale póki co wziąłem 18'', no i się waham jeszcze czy nie zmienić - zostało trochę czasu zanim się okienko produkcyjne zamknie. Na zimę planuję mieć komplet z 18'' oczywiście.

Opublikowano

Prezentuje jedynie swoja subiektywna opinie :

X3 bez EDC wyposazone w wieksze kola zachowuje sie moim skromnym zdaniem jak taczka :wink:

Nie mowie oczywiscie o calkowitym braku komfortu ,ale (znow moze tylko dla mnie) podskakiwanie na nierownosciach jest irytujace.

• Moderatorzy
Opublikowano
Czy Wasze zdanie jest oparte o praktyczne doświadczenie z jazdy w obu opcjach czy raczej na zasadzie teorii i zasłyszanych opinii?

Pytam, bo mam zdanie podobne do Waszego, jednak w oparciu o opinie innych osób, również z forum jak i samej teorii. A chciałbym usłyszeć zdanie kogoś kto to "przetestował" na sobie.

W moim zamówieniu koła 19'' są w cenie ale póki co wziąłem 18'', no i się waham jeszcze czy nie zmienić - zostało trochę czasu zanim się okienko produkcyjne zamknie. Na zimę planuję mieć komplet z 18'' oczywiście.

Mam EDC u siebie, jeździłem na jazdach testowych bez, dlatego mam porównanie, może być subiektywne...

Opublikowano

@wodzik2

Masz EDC i jakie koła - 18'' czy 19''?

Jeśli 19'' to czy dobrze Cie rozumiem, że 18'' bez EDC to mniej więcej tak jak 19'' z EDC? Jeździsz po Polsce i polskich drogach - jeśli można spytać?

Zakładałem, że EDC w trybie komfortowym jest porównywalne z zawieszeniem komfortowym(standardowym) w samochodzie bez EDC, a jedyna korzyść z EDC to taka że można sobie tą twardość regulować w przedziale od zawieszenia komfortowego do sportowego. Bez EDC - tak jak będzie u mnie - będę miał zawsze "jakby" zawieszenie komfortowe.

• Moderatorzy
Opublikowano

Mam i miałem 17" - ale miałem przyjemność też jeździć X3 na 18"/19" (z EDC i bez) - wszystko po PL drogach raczej dziurawych niż dobrych. Przejechałem wtedy razem ok. 250 km.

Subiektywne odczucia są takie:

1. Komfort jazdy z EDC w trybie (normal / comfort) jest zauważalnie lepszy niż bez niego na takich samych oponach

2. wg mnie 19" i EDC dają komfort niż 17" bez EDC... być może jestem wyczulony...

Opublikowano

Ad.2

19" z EDC wg Ciebie daje lepszy czy gorszy komfort w porownaniu do 17" bez EDC, bo nie załapałem co chciałeś napisać.

Opublikowano

Moje wrażenia są takie(mam EDC)

na 17' szer.225 w trybie komfort, jest naprawdę komfort w każdych warunkach.

na 18' szer. 245 w trybie komfort tłumienie nierówności jest OK ale niestety czuć jak auto nosi na koleinach i jest głośniej(szum opon).

Opublikowano
Mam 19' a nie mam regulowanego zawieszenia. Komfort jest do zaakceptowania jak najbardziej. To w końcu nie limuzyna. Różnica pomiędzy 17' i 19' nie jest IMO duża. Na zimowych oponach trochę bardziej hałasuje. Minus to oczywiście krawężniki i takie tam. Przy 19' w X3 profilu nad felgą za dużo juz nie pozostaje...
Opublikowano

Jeśli dobrze rozumiem, to opinia każdego z Was jest taka, że bez EDC to koła max 18".

A jeśli z EDC to nie będzie tragedii na 19" (ala wóz drabiniasty), które wyglądają po prostu bardziej czadersko. Prawie wszędzie na prezentacjach/testach w youtube pokazują samochody na 19". Nie ma szans na jazdę testową w takiej konfiguracji (EDC+19"), a kusi mnie zmodyfikować zamówienie i dorzucić właśnie te dwa elementy.

• Moderatorzy
Opublikowano

jak widzisz nie wiele osób się wypowiadało... więc trudno wyciągnąć miarodajne wnioski.

Ogólnie rzecz biorąc, 19" na dobrej drodze (czyt. np. niemieckiej) nie dadzą w kość, ale w PL o dogodnych warunkach jazdy (nawierzchnia nieuszkodzona i równa) można zapomnieć.

Poza tym im większa felga tym w mieście łatwo ją uszkodzić... chyba, że nie zapuszczasz się do miasta. Wiem jak boli (serce), przy otarciu nowej felgi...

Opublikowano

W Niemczech autostrady są dobrej jakości, ale te w PL nie powiedziałbym że są gorsze od nich, nierzadko są nowsze od niemieckich i nie byłbym w stanie jednoznacznie zawyrokować że w Niemczech mają lepsze - na pewno mają ich więcej. Natomiast już w Austrii sporo odcinków autostrad jest w kiepskiej kondycji i muszą je remontować. Natomiast w Hiszpanii, gdzie nie mają zim i mrozów mają b.dobre drogi (przynajmniej wokół Madrytu). W stanach, te które widziałem, też nie powalają jakością asfaltu - oczywiście jest cała masa dróg, mega szerokie, itd, ale też trochę poniszczone lub nierówne.

Z tymi felgami - rozum podpowiada że 18"" w zupełności wystarcza i żeby już o tym nie myśleć :mad2:, ale co rusz jak gdzieś na ulicy widzi się samochód, zwłaszcza bm'ke z duzymi kołami :cool2: (jest tego jednak sporo) to człowieka kusi, skoro inni dają radę, to czemu ja nie. Chciałem zdać się na statystykę, ale faktycznie trochę mało opinii. W innym wątku @pieetroo chwali sobie 19" w swoim X4 - widać sprawa mocno indywidualna.

Opublikowano

Pełna zgoda ,co do jakości dróg w Stanach ,dla tych co nie byli : zdziwilbyście się jak wyglądają ulice w Nowym Jorku :wink:

Nawierzchnia jest w katastrofalnym stanie ,próbowałem ,,19'' ,ale dałem sobie spokój ,wygoda ważniejsza od lansu :D

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Jest tez bardziej przyziemna przyczyna dla ktorej dalem sobie spokoj z wiekszymi kolami : w pracy jezdze na 275/35 R 20... Wyglada super ,ale w tym roku naprawialem opony juz 4 razy a dzis wymienialem cala opone...