Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, wiem, że tematów na temat przepływki jest wiele.. ale nie spotkałem się ze swoim przypadkiem. Jest to m52b28 z lpg, od pewnego czasu zaczęły się falujące obroty na postoju oraz obrotomierz opadał poniżej obrotów biegu jałowego przy dojeżdżaniu do skrzyżowania... na lpg potrafił zgasnąć. Wydaje mi się, że na mocy tez stracił. Po podpięciu pod kompa pokazuje błąd, mniej więcej: (błąd czujnika pomiaru tlenu na cylindrach 1-3). I teraz tak pod odpięciu przepływki (uwaga) silnik zaczyna tak równo chodzić, że przypuszczam gdybym się postarał monete bym ustawił... heh na lpg i na pb chodzi wręcz idelanie na postoju. ubytek mocy po od pięciu raczej nie zauważalny. No i pytanie, czy możne to być przepływka czy raczej Bemka meni w konia robi ;) z tego co się dowiedziałem to po odłączaniu przepływomierza auto powinna falować i ogólnie gorzej chodzić a u mnie odwrotnie...
Opublikowano

spadek mocy masz na lpg i pb? masz lpg w dwu listwach? tzn 2x3? jakie wtryski lpg? skasój błąd i pojeździj trochę na samym pb i zobacz czy błąd się powtarza , jeżeli na samym pb błąd nie wyskakuje to może być przyczyna jednego z wtryskiwaczy lpg z jednego z dwuch rzędów wtryskiwaczy gazowych i wtedy przez niedomagający wtryskiwacz będzie mieszał dawkowanie i wyskakiwał będzie błąd, wtryskiwacze lpg dawno były wymieniane? czyszczone? jaki ich przebieg? trochę danych kolego zapodaj.

W m52 mamy sterowni siemensa który cały czas sie kalibruje i przy złym dawkowaniu lpg szybko rozwali się mapa benzynowa

Opublikowano
Blad wyskakuje juz po 1km na samym pb. Wtryski Med. Przebiegu ich nie znam bo juz z nimi kupilem. Ale nie wydaje mi się, ze sa stare.
Opublikowano

masz landi renzo? i jeszcze zrób tak, pojeździj ze 20km na benzynie, skasój błąd i wtedy pojeżdzij na benzynie i czy błąd wywali ponownie,

a może po prostu lewego powietrza gdzieś zaczął dostawać

bierz plaka i na odpalonym silniku psikaj w koło po kolektorze i łaczeniach, gumach przepustnicy , jak będą obroty delikatnie się podnoić to wykryjesz nieszczelność

Opublikowano
Tak mam landi. Cos mnie ta odma męczy, zwalilem waż z pokrywy i widac mazidelko... Jutro chyba zrobię rozrube pod maska.
Opublikowano
Tak mam landi. Cos mnie ta odma męczy, zwalilem waż z pokrywy i widac mazidelko... Jutro chyba zrobię rozrube pod maska.