Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich uzytkownikow.

Mam problem z wskaznikiem temperatury wszystko dziala ale dzisiaj jakos przestal funkcjonowac (doszedl do polowy i pokazywal zimny silnik, silnik byl cieplutki). Zrobilem test zegarow wskaznik dziala. Mozliwe ze jakis kabelek sie odlaczyl? Jak tak to ktory i gdzie i jak go moge znalesc. Chyba ze jest to spowodowane mala zawartoscia plynu chlodniczego nie otwieralem tego zbiorniczka gdyz samochod byl cieply. Czy jest to mozliwe ze to przez termostat ? Mianowicie nie zamyka mi sie do konca w zime ciezko bylo go nagrzac.

edit: m43b16

Jakis czas temu tez mialem taka sytuacje raz klepnalem lekko w gore zegarow i znowu dzialal.

Opublikowano
niedomagający termostat możemy być problemem, ale skoro uderzenie w zegary spowodowało nagły wzrost temperatury to raczej tam szukałbym problemu, sprawdź jaka wartość temperatury wyświetlana jest w teście zegarów, być może wskaźnik temperatury jest uszkodzony
Opublikowano

skoro stwierdzasz ze termostat jest sprawny to masz cos z zegarami skoro klepanie pomaga, chyba że już nie pomaga i to jednak termostat. Sprawdź węze za termostatem jak silnik jest zimny, jak sie bedzie nagrzewać wraz ze wzrostem temp. silnika to znaczy ze termostat puszcza już.

Jest to tak tanie i proste do wymiany że bez strachu :)

szukam
Opublikowano
Do wymiany termostat i uzupelnic plyn to juz wiadome. Swoja droga ile moze ksoztowac termostat i jakiej firmy kupic? Wiem, ze jest osobny temat na forum o plynie do chlodnicy ale czy mozna dolac jaki kolwiek jesli nei wiem jaki tam jest czy robic plukanke? i czy jest mozliwosc dolania ~200ml wody na 2-3 tyg i pozniej zrobic plukanke czy cos tam sie rozwali? (oczywiscie woda destylowana)