Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam pytanko moze miał ktos taki przypadek , mam naped 4x4 i zauwazyłem ze podczas delikatnego ruszania słysze takie pukniecie z przedniego napedu jakby był luz na osce ,lub na feldze (felgi dokrecałem) .Miał ktos taki objaw?
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam,

piszesz o puknieciach na przodzie, ktorych winowajca byly tuleje na tyle :D ?

Rozumiem, ze ciezko czasem zlokalizowac zrodlo dzwieku

- jak wyczailes, ze to te tuleje? - czy na trzepakach to bylo widac? Mechanik "lyzka" podwazal czy diagnoza byla w ciemno ale okazala sie zluszna?

Mam od kiedy posiadam auto (jakies 1.5roku - ze 35tys) takie pukniecia czasem

- jak np ide w skrecie i nagle odbijam kiero w druga strone (zakret w prawo lewo)

- przy skreconych kolach (chyba w lewo tylko) przejezdzam przez np. kraweznik

- czasem jak gasze/zapalam auto

- casem jak ruszam

Sprawa jest na zasadzie "czasem" wiec nie wiem jak to zdiagnozozowac

Na trzepakach bylem 2 razy na roznych stacjach diagnost - nic, pukniecia nie sa zwiazane z kostka, ukl kier luzow nie ma - mam wrazenie ze jakby cos sie ustawilo np w okreslojnej pozycji a poprzez np zmiane skretu przesunelo sie w druga strone.... nie potrafie powiedziec nawet czy to nawet zawieszenie czy moze np jakas poduszka silnika, skrzyni/skrzyni xd. Nie mam pomyslu jak to naprawic bez wymiany czesgo na pale. Nie powieksza sie to jakos z czasem. W polaczeniu ze skrzypieniem (tulei gum stabilizatora?) przy przejazdach przez hopki przypomina mi to zlosliwie, ze to auto najlepsze lata ma za soba :x

Zawieszenie w aucie jest oryginalne (gumki, amorki, wahacze itp), 200tys niecale, 2008r (530xd)

Pozdrawiam,

Przemek

400ps/830Nm ( a było tylko 235 :D)

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=155&t=299251

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
U mnie puk-puk robiła słabo dokręcona śruba na mocowaniu met-gum skrzynki x-driva. Prawdopodobnie jak wymieniali uszczelniacz to nie skręcili prawidłowo.
Opublikowano
Cześć, wydawało mi się ze ten odgłos był z przodu auta ale jak byłem na wymianach oleju to mechanik powiedział ze jedna tuleja ma juz luz i wymienił od razu dwie i problem zniknął. łyżką sprawdzał