Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam! Jestem nowym posiadaczem BMW E90 320d z roku 2006. Kupując zauważyłem, że nie działają ringi, gość stwierdził spalenie żarówek. Odpalając auto, widzę błąd o spalonej żarówce, ten CAN BUS. Jednak wydaje mi się, ze jest to od świateł podświetlenia tablicy bo są tam rurki LED. Pytanie do was: Co może być z tymi ringami ? One mają jakiś swój bezpiecznik czy coś ? Jak włączę postój z tyłu się świeci wszystko ale z przodu nie... Proszę o pomoc, Pozdrawiam
Opublikowano
być może sterownik FRM odciął zasilanie ringów z powodu powtarzającego się zwarcia, a dokładniej to licznik zwarć dobił do maksymalnej wartości. oficjalnie tylko wymiana modułu, nieoficjalnie - jakieś 3 lata temu napisałem tutorial jak to naprawić :twisted: -> viewtopic.php?f=70&t=188492
Opublikowano
A może być tak, że jedna żarówka sie spali to i tamto nie działa ? A ringi mają swój bezpiecznik ? Sprawdze czy jest dobry o ile owy jest.
Opublikowano
A może być tak, że jedna żarówka sie spali to i tamto nie działa ? A ringi mają swój bezpiecznik ? Sprawdze czy jest dobry o ile owy jest.

Nie mają ani bezpiecznika ani przekaźnika. Światła są wysterowane bezpośrenio z modułu FRM za pomocą tranzystorów.

Opublikowano

Nie mają ani bezpiecznika ani przekaźnika. Światła są wysterowane bezpośrenio z modułu FRM za pomocą tranzystorów.

Słaby jestem z elektryki więc popytam :D Czyli jak spali mi się jedna żarówka od jednych ringów, drugie powinny działać ? Nie jest tak, że jak padnie jedna to z automatu drugie też ?

Sprawdzę żarówki, jak będą OK to zajmę się modułem.

Opublikowano

Słaby jestem z elektryki więc popytam :D Czyli jak spali mi się jedna żarówka od jednych ringów, drugie powinny działać ? Nie jest tak, że jak padnie jedna to z automatu drugie też ?

Sprawdzę żarówki, jak będą OK to zajmę się modułem.

dokładnie tak. każda żarówka jest wysterowana oddzielnie.

Opublikowano
A może obie żarówki się spalił? Jedna ( teoretycznie) kosztuje 150 PLN więc ktoś przed sprzedażą nie wymienił
Opublikowano
A może obie żarówki się spalił? Jedna ( teoretycznie) kosztuje 150 PLN więc ktoś przed sprzedażą nie wymienił

Te ledowe są takie drogie, raczej moja ma te zwykłe żółte

P.S: Tak poza tematem, co oznacza 2005/06 ? Wiem że rok produkcji 2005 model 2006, o co chodzi z tym modelem ?

Opublikowano

Wyciągnij żarówkę ringa i sprawdź najlepiej tą od kierowcy nie trzeba koła ściągać (ale trzeba się nagimnastykować) , jak masz garaż i ciepełko chwila roboty, zwal koło, osłonę i masz na wierzchu żarówkę.

a żaróweczkę można wyciągnąć i kupić za 8-9 ziko nową ;) było na forum.

Nadsterowność wzbudza strach w pasażerach. Podsterowność – w kierowcy
Opublikowano

P.S: Tak poza tematem, co oznacza 2005/06 ? Wiem że rok produkcji 2005 model 2006, o co chodzi z tym modelem ?

To się możesz zdziwić, http://bmw-sklep.com.pl/en/zarowka-postoju-ringi-bmw-3-e90-e91-xenon.html

Jednak na forum jest opisana wymiana zdecydowanie taniej

Opublikowano

To się możesz zdziwić, http://bmw-sklep.com.pl/en/zarowka-postoju-ringi-bmw-3-e90-e91-xenon.html

Jednak na forum jest opisana wymiana zdecydowanie taniej

Myślałem, że żarówka jest osobno - jednak zespolona z obramówką.

Tak poza marginesem powiedzcie mi, co oznacza 2005/06 ? Wiem, że 2005 to rok produkcji a 2006 to model. Moje pytanie jest takie, że co oznacza ten model ? W dowodzie mam normalnie 2005 rok a nie 2006.

Opublikowano

Handlarz nabił cię w butelkę, proste, podstawowy manewr a co mówił ze to 2006?, u nas wpisuje się datę produkcji w Niemczech datę 1 rejestracji czyli "zameldowania" pojazdu, od tej daty u nich leci np. gwarancja :).

Z tego co wiem to BMW e90 miało model podstawowy i LCI czyli poliftingowy od 2008 czy tam 2009 roku.

Gratulację poprostu kupiłeś samochód z 2005 roku :)

Nadsterowność wzbudza strach w pasażerach. Podsterowność – w kierowcy
Opublikowano
Handlarz nabił cię w butelkę, proste, podstawowy manewr a co mówił ze to 2006?, u nas wpisuje się datę produkcji w Niemczech datę 1 rejestracji czyli "zameldowania" pojazdu, od tej daty u nich leci np. gwarancja :).

Z tego co wiem to BMW e90 miało model podstawowy i LCI czyli poliftingowy od 2008 czy tam 2009 roku.

Gratulację poprostu kupiłeś samochód z 2005 roku :)

Ja wiem że rok prodkcji jest 2005 :D Tylko o co chodzi z modelem ? Wiekszosc nie ma bajerów takich jak moja.

Opublikowano
a jakie masz "bajery"?

Chociażby wielofunkcyjną kierownicę.

Dziś postanowiłem coś sprawdzić. Otóż w podświetleniu tablicy mam rurki LED i na komputerze wyskakuje CAN BUS, czyli informacja o spalonej żarówce. Wiem, że świeci się to gdy na przykład są takie żarówki w podświetleniu tablicy. (miałem to samo w Audi A4 B7 2006, gdy założone były rurki był CAN BUS, jak kupiłem panel LED było ok) Co do tych ringów... Wydaje mi się, że po prostu żarówki sie popaliły, ponieważ jak zmieniłem podświetlenie tablicy z tych rurek LED na normalne, CAN BUS był dalej. Jak myślicie ?