Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś z forum montował w F10 takie światła dzienne?

Zestaw reflektorów do jazdy dziennej HELLA 9DW 177 229-001

Pasuje do: Bmw 5 (F10, F18) 520 d 184KM :?:

• Odpowiedzi 63
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
teoretycznie w lampie jest wytloczka do LED, wiec mozna sie pokusic i zalozyc ale z tego co wiem jest inny ring.
Opublikowano
Poprosiłem przedstawiciela Hella Polska o opis tych świateł i przysłał odpowiedż cytuję:,,Światła te zamieniają ringi (światło pozycyjne) montowane w obudowie reflektora na światła dzienne, nie ma możliwości innego montażu czy wersji montażu. W załączeniu instrukcja montażu zestawu świateł dziennych 9DW 177 229-001 w samochodzie".Dodam że jest to komplet na jedną lampę cena jednego zestawu ok.580 zł x 2= 1160zł za światła dzienne . Czy się opłaci inwestować ?
Opublikowano
Dziękuję Ci ,,nics" za link na stronę aledrogo z radiatorami faktycznie sprzedawca bardzo miły i wiele spraw mi wyjaśnił te radiatory ma do samochodów przed liftem i poliftowe,różnią się długościami . Tylko po rozmowie z nim zajrzałem do swoich lamp halogenowych z żarówką pomarańczową jako kierunkowskaz i o dziwo miejsce do montażu jest w lampie tylko zaślepione i kolejny problem .Rozmawiałem telefonicznie znowu z Hellą Polska oni problemu nie widzą bo powinno do tego modelu pasować ,mówiłem żeby po numerze vin sprawdzili ale nie mogą . :roll:
Opublikowano

no faktycznie miejsce na ledy mamy w naszych lampach! (zaślepione) ktoś zaryzykuje i kupi... no i da znać :) może wystarczy wyłamać zaślepkę i podłączyć kabeleki ( na kilku aukcjach jest w komplecie kabel) no chyba że może poza jeżami (jak to jest nazwane na aledrogo) potrzebny będzie jeszcze jakiś moduł do obsługi ledów (podłączenie ledów) .

w xenonie są zamontowane 2 szt na lampę

Opublikowano
No właśnie nawet markerów LED do F10 nie kupisz, biedna ta nasza wersja :D
Opublikowano
Po zdobyciu kilku informacji na temat tu omawiany jest możliwe techniczne zamontowanie tych modułów Led(jeży) do lampy halogenowej i podłączenie w miejscu żarówki 3W która oświetla ringi. Problem lub wielka niewiadomą jest czy karta sterująca która jest w lampie pozwoli modułowi na działanie. Może ktoś z forum przerabiał takie rozwiązanie :?:
Opublikowano
Po zdobyciu kilku informacji na temat tu omawiany jest możliwe techniczne zamontowanie tych modułów Led(jeży) do lampy halogenowej i podłączenie w miejscu żarówki 3W która oświetla ringi. Problem lub wielka niewiadomą jest czy karta sterująca która jest w lampie pozwoli modułowi na działanie. Może ktoś z forum przerabiał takie rozwiązanie :?:

a kto Ci powiedział że tam świeci żarówka 3W? ja mam na 100% diody! a co do jeży to jedyny problem jaki teraz widzę to napięcie (kupiłem i testuje) na 12V po 20 min jeż jest bardzo gorący i zaczyna się palić (zmienia barwę na niebieski) optymalne napięcie to 9 - 9,5 volt czyli pozostaje sprawdzić co nam daje frm3 (to sterownik świateł lub jak wolisz karta sterująca) na te oryginalne ledy... jak dokopie się do kabli to sprawdzę i dam znać (mam kupiony komplet na jedna lampę tzn 2 jeże - i jednego już prawie spaliłem)

NICS

Opublikowano
Informacja o żarówce 3w od,, XSENON serwis" wiadomość dzisiejsza,dodatkowa informacja z Hella Polska że moduły które są u niej do nabycia na zamówienie powinny bez problemów pracować z lampami halogenowymi. Czekam jeszcze na email odnośnie karty sterującej lampy czy aby ona nie stwarzała problemów i nie odłączała zasilania ringów z powodu wykrycia wyższego niż zazwyczaj poboru prądu.
Opublikowano
Sorry nie żarówka a dioda-sorry!
Opublikowano
Informacja o żarówce 3w od,, XSENON serwis" wiadomość dzisiejsza,dodatkowa informacja z Hella Polska że moduły które są u niej do nabycia na zamówienie powinny bez problemów pracować z lampami halogenowymi. Czekam jeszcze na email odnośnie karty sterującej lampy czy aby ona nie stwarzała problemów i nie odłączała zasilania ringów z powodu wykrycia wyższego niż zazwyczaj poboru prądu.

2 jeże przy napięciu 9V około 0,5 A tyle wychodzi mi na zasilaczu laboratoryjnym wiec jest chyba OK, przy 12V już jest 4 A wiec tu był by problem... nie wiem jak to jest podłączone w oryginale ale mi się wydaje że raczej nic po drodze już nie będzie tzn FRM3 ---> jeż (problem jest w kodowaniu, w serii E dało się zakodować napięcie a w serii F już tego nie widzę tzn jest 100% lub 50% - jasność ringów) jutro będę w garażu może sprawdzę to napięcie na ringi

P.S. jeże świecą zarąbiście na 9V od 4 godzin i się nie grzeją (na zasilaczu oczywiście)

Opublikowano
Jesteś Wielki NICS :D :D :D :D
  • Członkowie klubu
Opublikowano

W serii F10 modułami LED steruje bezpośrednio tzw. kaseta sterująca a nie moduł FRM. Posiada ona wbudowaną przetwornicę impulsową DC/DC, która pracuje z odpowiednią częstotliwością i zabezpiecza przed przekroczeniem maksymalnego prądu przewodzenia diody oraz „pilnuje” jej temperatury co bezpośrednio wpływa na jej zużycie.

Kaseta sterująca w reflektorze halogenowym jest inna niż w wersji z xenonem i ma oznaczenie TMS HAL gdzie w przypadku xenonu jest TMS BIX lub TMS AHL. W wersji halogenowej posiada jedno złącze krawędziowe a przy BIX lub HAL trzy.

Kasety sterującej w wersji HAL najprawdopodobniej nie da się „zmusić” do pracy z modułami LED od wersji xenon. Tak przypuszczam ale takiej konfiguracji nie testowałem.

Pozostaje Wam metoda prób i błędów...niestety.

Opublikowano

troszke się dziś pobawiłem:) i to nie jest prosta sprawa (lampa już była na stole) bez rozklejenia klosza nic się nie uda zrobić... w miejscu gdzie ma być led jeża mamy blasze a pod nią jest płytka z ledami. Ale z tego co widać mamy już tam doprowadzone kabelki jak w xenonie po 2 na ring ( do tych oryginalnych ledów) tylko że dalej nie wiem co tam wychodzi za napięcie na te ledy (potwierdzam że jest ta karta sterująca TMS HAL)

Muszę teraz tylko obadać sprawę z rozklejeniem klosza bo bez tego nic się nie da zrobić...

Opublikowano
NICS robi się u Ciebie coraz ciekawiej i raczej sobie poradzisz :D . Jak będzie wszystko grało masz mnie pierwszego do ,,tiuningu". Trzymam kciuki. Hej!
Opublikowano

Przedstawiciel Hella Polska nic oprócz instrukcji nie chce nic więcej przekazać . Kilka pytań i przesłane zdjęcia lamp halogenowych na żadne z tych pytań nie dostałem konkretnej odpowiedzi tylko cytuję pierwszą odpowiedż ,, Światła dzienne 9DW 177 229-001 sa dostępne na zamówienie jeden zestaw na jeden reflektor.

Światła te zamieniają ringi (światło pozycyjne) montowane w obudowie reflektora na światła dzienne, nie ma możliwości innego montażu czy wersji montażu. W załączeniu instrukcja montażu zestawu świateł dziennych 9DW 177 229-001 w samochodzie.

". I na kolejne pytania dotyczące karty sterującej ,,Szanowny Panie!

Wszystkie informacje dotyczące montażu znajdzie Pan w instrukcji montażu modułów LED, którą otrzymał Pan poprzednio. Proszę dokładnie się z nią zapoznać..

Z wyrazami szacunku" O co bym się nie zapytał odpowiedż taka sama. Pozostaje zakup LED jeży i próba montażu a czy będzie działać to wielka niewiadoma :?

Na tej stronie jest plik z instrukcją montażu świateł dziennych Hella http://sklep.go-west.ig.pl/partscatalogue/9dw-177-229-001-hella,11-9DW~1177~1229~6001-0002-03232--.aspx

Opublikowano
Przedstawiciel Hella Polska nic oprócz instrukcji nie chce nic więcej przekazać . Kilka pytań i przesłane zdjęcia lamp halogenowych na żadne z tych pytań nie dostałem konkretnej odpowiedzi tylko cytuję pierwszą odpowiedż ,, Światła dzienne 9DW 177 229-001 sa dostępne na zamówienie jeden zestaw na jeden reflektor.

Światła te zamieniają ringi (światło pozycyjne) montowane w obudowie reflektora na światła dzienne, nie ma możliwości innego montażu czy wersji montażu. W załączeniu instrukcja montażu zestawu świateł dziennych 9DW 177 229-001 w samochodzie.

". I na kolejne pytania dotyczące karty sterującej ,,Szanowny Panie!

Wszystkie informacje dotyczące montażu znajdzie Pan w instrukcji montażu modułów LED, którą otrzymał Pan poprzednio. Proszę dokładnie się z nią zapoznać..

Z wyrazami szacunku" O co bym się nie zapytał odpowiedż taka sama. Pozostaje zakup LED jeży i próba montażu a czy będzie działać to wielka niewiadoma :?

Na tej stronie jest plik z instrukcją montażu świateł dziennych Hella http://sklep.go-west.ig.pl/partscatalogue/9dw-177-229-001-hella,11-9DW~1177~1229~6001-0002-03232--.aspx

FRYZ a jak byś mu przesłał numer kary sterującej (znajdziesz na aledrogo) może Ci odpisze czy obsługuje ona jeże :) (może ma jakąś dokumentacje....

co do montażu to bez rozklejenia klosza nic nie zrobimy... nie wciśniemy tam jeża (blaszka z ledami nam tam siedzi)

Opublikowano
Przesłałem zdjęcia lampy z zaślepionymi fabrycznie otworami na jeże -odpowiedż taka jak zacytowana w moim poprzednim poście. Jutro skontaktuje się z Hellą telefonicznie może P.Rudak będzie bardziej rozmowny niż pisemny.
Opublikowano
Przesłałem zdjęcia lampy z zaślepionymi fabrycznie otworami na jeże -odpowiedż taka jak zacytowana w moim poprzednim poście. Jutro skontaktuje się z Hellą telefonicznie może P.Rudak będzie bardziej rozmowny niż pisemny.

ok ale pytaj o kartę czy da radę zasilić jeże a nie dziurę tzn jej brak :)) p.s troszkę się boje tego rozklejania żeby to sprawdzić.

tu jest link do naszego TMS http://allegro.pl/modul-sterownik-reflektora-lear-tms-bmw-f10-i5140210140.html

Opublikowano
O wszystko się będę starał zapytać :wink: Ale jak oglądał zdjęcie lampy bez otworów to mógł skojarzyć jak umieścić jeża przy ringu :?: I czy karta obsługuje te modemy Led .Takie pytanie mu zadałem w ostatnim mailu - odpowiedż znasz :?:
Opublikowano
O wszystko się będę starał zapytać :wink: Ale jak oglądał zdjęcie lampy bez otworów to mógł skojarzyć jak umieścić jeża przy ringu :?: I czy karta obsługuje te modemy Led .Takie pytanie mu zadałem w ostatnim mailu - odpowiedż znasz :?:

OK OK ale interesuje nas tylko jedno: czy ta karta da rade z LEDAMI (JEŻ) ale z tego co widze na tej aukcji co wysłałem to chyba to robi LEAR wiec hella może nie wiedzieć :(

Opublikowano

Jestem po rozmowie z P.Rudak i wniosek jeden z tej rozmowy nie ruszać tej lampy :nienie: Po pierwsze lampa jest nierozbieralna(próba skończy się uszkodzeniem lampy w tym modelu ) i karta sterująca TMS HALL która jest w lampie nie obsługuje tych modułów LED. Jest to zestaw jako część wymienna w przypadku awarii już zamontowanych jeży a nie jako dodatkowe wyposażenie lampy. Pozostaje domontowanie dodatkowych świateł do jazdy dziennej lub zmiana mocy świecenia świateł drogowych :? . I po ,,BULU" :cry2:

9

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano
Temat juz byl wałkowany, w UK większość f10/f11 miały lampy na H7 byc moze na Uk wychodziła jakaś uboga wersja - tez sobie to odpuściłem pomimo tego ze zwiększyłem jasność ringow to i tak nie świecą tak jak xenon.

Odświeżę temat gdyż właśnie nabyłem F11 z 2012 roku i też mnie irytują moje ringi. W trybie automatycznym z zaznaczoną opcją światła dzienne auto zwyczajnie włącza światła mijania.

Jak kologa zwiększyłeś jasność tych ringów? A może ktoś znalazł jakieś inne rozwiązanie?