Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Hejka gdzie założą hak odpinany do BMW e39 w woj. mazowieckim oklice warszawy w rozsądnej cenie ???,jakie są najleprze ? w praktyce ? :modlitwa: :modlitwa: :modlitwa:
Opublikowano

Jaki chcesz ten hak??????

Ja niedawno znaczy tydzien temu kupiłem sobie taki z odkrecana kula na 2 srubu i kosztował mnie 320zł juz z przesyłka kurierem ( negocjacje :) normalnie krzyczeli 360-400zł + przesyłka)

Zamontowałem sam zajeło mi to jakies 5 godzin bo robiłem to pierwszy raz :)

Jest OK

Polakierowałem go przed montarzem pod kolor nadwozia Ijest :cool2:

NAPRAWA STEROWNIKÓW ABS BOSCH-a

Promocja dla klubowiczów 200zł :)

gg 2921736

602 888 262

LUBESLKIE okolice Łukowa

Opublikowano

a gdzie kupiłeś i jakiej produkcji ?

bo są polskie za 300 zł też mozna zdemontować odkręcająć dwie śruby

i montują go za 100 zł

a szukam odp. jakie są najleprze w praktyce

pod przyczepę kęmpingową

Opublikowano

tez szukam haka..tyle z enajlepiej ryginalny, taki jak BMW dostaje w fabryce + klapka na zderzak zaslaniajaca "dziure" .

A co z wiazkami elektrycznymi? Pytalemw kilku punktach zajmujacych sie montazem hakow, i kazdy mowil ze tzreba wiazke elektryczna, coby kompuyter nie szalal. Jak ten problem rozwiazaliscie?

Znalazlem taki Hak... http://www.m-c-m.pl/oferta/haki_holownicze/brink/haki_brink.html

Opublikowano

ja kupiłem polski firmy hak-pol.

Zwykła wiazka.

Tez miałem obawy co do tego czy komp nie bedzie szalał, ale pytałem sie kilku ludz którzy montuja haki i powiedzieli ze w e39 nie trzeba tej specjalnej wiazki za 250zł dokupowac. Jakby były jakies problemy to jedynie przy swiatłach pozycyjnych( bo może byc duzo zarówek np. kilka obrysówek, podswietlenie tablicy itd.), a na to jest sposób taki ze montuje sie przekażnik zasilany z akumulatora, sterowany przez swiatła pozycyjne :).

Montaz był prosty, wszystko pasowało jak nalezy nie miałem problemów, nie musiałem niczego przerabiac, wiercic itd. jak odkrece kule to widac tylko gniazdo elektryki. jest on tak zrobiony ze w zderzaku wycina sie tylko ta dolna czesc równoległa do podłoża, a resztynie, wiec nie widac zadnej dzióry w zderzaku :) Zrobie dzis fotki to zamieszcze w tym temacie

gg 2921736

602 888 262

LUBESLKIE okolice Łukowa

Opublikowano

wiec zrobiłem 2 fotki z założona kula ( nie chciało mi sie jej odkrecac, ale bedzie widac co trzeba. ta blszke z gniazdem ele. mozna przykrecac także niż razem z druga sruba mocujaca kule, ale wtedy by było ryzyko jej urqwani, pogieca bo bedzie niżej niż podłoga samochodu, dlatego ja zamocowałem na pierwszym otworze i jest bardziej widoczna.

http://img477.imageshack.us/img477/1146/obraz010large4rz.th.jpg

http://img510.imageshack.us/img510/8809/obraz011large6cj.th.jpg

gg 2921736

602 888 262

LUBESLKIE okolice Łukowa

Opublikowano

... pozwolicie że wtrącę moje trzy grosze ... chociaż moja Bunia to E 34 z oryginalny hakiem ...

na tej aukcji jest oryg. hak do 39 :

http://allegro.pl/item104187817_hak_holowniczy_bmw_5_e_39.html

Taki hak może założyć ASO / jak sie zgodzą / albo podlączenia musi zrobić naprawdę dobry fachowiec - elektryk bo

jeżeli ma on oryg. wiązkę kabli to będzie kłopot z fachowym podpięciem instalacji bez zastosowania oryg. modułu - tam jest chyba trzynaście pinów - między innymi do zasilania przyczepy camp. na postoju / wyjście z gniazdka na p-pę to nie problem bo są dostępne redukcje / coś ok 30 zł / gorzej jest z fachowym wppięciem do oryg. instalacji i żeby jeszcze podawała prąd na kintrolki na liczniku , poza tym dochodzi jeszcze dostosowanie zderzaka do tego haka - albo wymiana albo dziurę będziesz wycinał ?

Lepiej poszukać np . na allegro ładnego , zgrabnego modelu - porównać cenę w warsztacie , lub cenę samej robocizny / ci co zakładają też biorą od tych producentów - liczą sobie jak za zboże / i będziesz wiedział co jest lepiej - a jak chcesz tylko do ciągnięcia campingu - to ja bym zderzaka nie kaleczył - a jesłi przyczepa ma naszą wtyczkę - 7 pin to z instalacją nie ma problemu - jest tylko jedno ale !!! nasze przyczepy camp . na pinie onaczonym " R " mają podane napięcie do oświetlenia wewnętrznego p - py a elektrycy podpinają tam ś . p - w mgielne więc trzeba z elektrykiem się dogadać co i jak podepnie - jak zmieni coś w gniazdku to trzeba to samo zrobić z wtyczką przyczepy - dobrze by było gdyby na nietypowym podłączeniu da bezpieczniki - uchroni instalację przed podpięciem innej przyczepy ...

... trochę namieszałem w tym temacie ale przez 7 lat miałem wypożyczalnie przyczep i wiem jakie szopki wychodziły z podpięciem elektryki ...

* - w zależności od typu i wyposażenia
Opublikowano

No wlasnie... boje sie tandetnego haka i instalacji... Hak potzrebuje do ciagania..przyczepy do transportu koni ( DMC 2,0T) Takze lipny byc nie moze... W ASO za Hak sam chca 3200 zl ;)

Chyba kupie jakis oryginalny uzywany... i zlaoze..ale elektryka

to mniemartwo, mam model 2001

Pozdraiwm

Opublikowano
ten hak któr ja załozyłem jest bardzo solidny. mozna nim cioagac oprzyczepy o masie całkowtej 2200, a w dowodzie przeciez jest możliwosc tylko 1800kg z hamulcem jak dobrze pamietam, jesli sie myle to poprawcie

gg 2921736

602 888 262

LUBESLKIE okolice Łukowa

Opublikowano

... ałłłłaaaaaa .... ta cena z aso !!!

... każdy producent haków ma atesty , jest tabliczka znamionowa więc nie ma co się obawiać , chodziło mi tylko o rozwiązanie mocowania kuli - na zaczep czy na śruby ...

jeśli chodzi o elektrykę do zwykłej przyczepy to bez obawy - każdy to podepnie standartowo ...

mi chodziło tylko że na zwykłym gniazdku - 7 pinów - do campingu trzeba rozwiązać zasilanie postojowe przyczepy / zasilanie lodówki i oświetlenie / / spotykałem się często z takimi wynazkami jak dwa gniazdka na haku - jedno do standartowej przyczepki bagażewej i z drugiej strony - do campingu - na wszystko jest rada /

jak bedziesz szukał oryg. używki to męcz sprzedającego o klapkę do zderzaka , wiązkę i modół - powinien być po lewej stronie bagażnika - za wykładziną - tak jest w E 34 co do E 39 mogę się mylić - zresztą ten co wyciągał i sprzedaje to powinien wiedzieć co wyciągnął , co było i co powinno by .... co do haka - to jescze raz - spoko !!! tylko o wygląd i estetykę chodzi - a cha i jeszcze tylko jedno - żeby odpinany był bo nie wiadomo co i kiedy u nas to wprowadzą / ale tych starych - na stałe to już chyba nie robią /

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

wrocilem wczoraj z montazu haka w firmie Hak-POL z Ożarowa Mazowieckiego. Małe wnioski..... Zakład produkuje Haki estetyczne i widac solidne... ale... wlasnie.... spedzilem tam 9 godzin (słownie dziewięć) na montaz !!!! Kompletna amatorka, brak podstawowych narzedzi i wiedzy !!!!! Zderzak sciagali 3 godziny. Jedank po wielu bolach udalo sie zalozych hak. I tu tez maly zonk. Nie wiem czy ktos montowal juz w Touringu hak, ale za cholere nie dalo sie wlozyc spowrotem belki aluminiowej. Nieco mnie to martwi. W sumie teraz mam zderzak przykrecony tylko 3 srubami z kazdej strony do nadkola i oparty od dolu na haku. Jak mocniej nacisne to ma luz... :(

Ponoc w sedanie ta belka wraca na swoje miejsce ale w kombi nie dalo sie jej dopasowac, za bardzo odstawala . Jesli ktos montowal hak w Touringu po lifcie, bardzo prosze o info.

Generalnie odradzam z cala stanowczoscia montaz Haka w siedzibie firmy !!! Jesli na zakladzie brak imadla, szlifierki kontowej, klucza nr 19 nasadowego itp, itd !!!!! ZENADA

pozdrawiam

Opublikowano

Hak - 350 zl

Moduł - 300 zł

montaz 100 zł

4 kawy + 2 kotlety + hod-dog okolo 50zł :D

Paliwo - 300 zł

I cos, czego kupic nie mozna.... niezatarte wrazenia z "fachowego" podejscia do tematu Panow z Firmy HAK-POL :)

Opublikowano

... ale reklamę mają już w gratisie !!!!

/ za hak to nie lecz za podejście do montarzu /

Pozdrawiam Panow z Firmy HAK-POL :cool2:

Opublikowano

a nie mówiłem żebys sam sobie montował tak jak ja :))))

Mnie cały hak kosztował 320zł :)

gg 2921736

602 888 262

LUBESLKIE okolice Łukowa

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Polecam firmę "Haki Wanat", Warszawa ul. Mechaników 9 tel. 022 679 28 19

To jedyna firma która robi haki bez widocznego cięcia zderzaka. Zajęło mi miesiąc żeby znaleźć taką firmę w okolicach Warszawy. Nie mają reklamy w necie co uważam za duży błąd. Możliwości od zwykłych odkręcanych haków po pełny automat. We wtorek robie montaż. Postaram się jak najszybciej wrzucić foty.

pozdro

Krez

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Pomóżcie zlokalizować wiązkę elektryczna /złącze/ do zasilania przyczepy e39 2001 touring. Powinno byc gdzieś w bagażniku...ale gdzie? która to kostka?
Opublikowano
Pomóżcie zlokalizować wiązkę elektryczna /złącze/ do zasilania przyczepy e39 2001 touring. Powinno byc gdzieś w bagażniku...ale gdzie? która to kostka?
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano

witam

mam E39 525tds z 1998r kombi

chcę zamontować hak.........aby ciągnąć kemping.........prawdopodobnie przyczepa będzie mieć 13 pin bo będzie z holandi lub niemiec...... :roll: ale nic pewnego bo dopiero szukam

oto moduł z e39

http://images24.fotosik.pl/138/3980503018516628.jpg

a oto moduł z e34

http://images27.fotosik.pl/137/c1784aa71a3d5865.jpg

mam pytanie o wiązkę haka---bo już sam nie wiem -

niektórzy piszą , że musi być moduł być bo się spali kompuer /ale niekoniecznie/

a inni mówią, że nie trzeba modułu i instalacja i komputer e39 to wytrzyma...........

jeszcze inni gadają że tylko obrysówki + pozycyjki / przyczepy/ trzebaby zrobić na przekaźniku...........i już sam nie wiem co robić....... :cry: :oops:

nie wiem gdzie ten moduł wpiąć ani jakimi kablami i gdzie je puścić.... i czy w ogóle go kupować... :oops: :oops: :modlitwa:

jak to jest u was??

a czy od E34 nie bęzie pasował moduł - bo sa o wiele tańsze ;) :twisted2:

pozdro - Mariusz

BMW - Będziesz miał wydatek...niestety prawda

TDS - Trudno Dojść Sedna... oj bardzo

myślisz że BMW to dobre auto - przesiądź sie na Toyotę...zobaczysz jak się myliłeś