Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, dzisiaj poszedłem ręcznikiem przetrzeć felgi i zobaczyłem na każdej feldze po kilka punktów jakichś czarnych, jakby coś sie wżarło w aluminium. Myślałem, że aluminium nie rdzewieje... Co to może być. Jeździłem na tych felgach zimą :/ Są to fabryczne aluski bmw 15cali 97rok. Co powinienem z nimi zrobić? Jak usunąć ten "brud" ?
kocham moją bejke!!!!!!!!!!
Opublikowano
To wszystko prawdopodobnie przez sol, po za tym felgi aluminiowe nie rdzewieja, co najwyzej sie utleniaja.

Ależ Watsonie ;) rdza = utlenianie :mrgreen:

~~Oby nasze dzieci miały bogatych rodziców~~

Pozdrawia Elwis

E34 525tds '95 touring executive

http://stud.wsi.edu.pl/~elwis/e34bok.jpg

Opublikowano

Kolego czy Ty nie mialeś chemii w szkole ? :)

To normalna rzecz ze na alusach w zimie pojawiają się wżery.Jest to skutek działania soli na naszych drogach.Sól na drogach plus woda to kwas solny w prawdzie w niskim stężeniu ale na tyle wystarczającym aby zrobić wżery.

Ja bym spolerował to ale zależy jakie masz felgi.

Zrób sobie kolego proste doświadczenie.Nalej gorącej wody do szklanki,rozpuść w niej tyle soli ile będzie się tlyko działo i mieszaj wszystko aluminiową łyżką :)

Do Elwisa : Ja bym zaryzykował stwierdzenie nawet że rdzewienie to powolne spalanie się stali, ponieważ jak mnie uczono na chemii spalanie materiałów to gwałtowne ich utlenianie.

Opublikowano
A czy ten proces (rdzewienia-utleniania) będzie teraz postępował dalej? nawet jeśli już nie będe jeździł zimą?
kocham moją bejke!!!!!!!!!!