Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam problem bo moje e36 318is pali wydaje mi sie za duze ilosci paliwa ok 14l na 100km w miescie. Mam tylko jedno pytanie czy na diagnostyce mozna przy pomocy komputera ustawic prawidlowe spalanie??pozdrawiam
Opublikowano
Regulować to można gaźnik, przy wtrysku jedyne co możesz zrobić to podpiąć auto pod komputer i zrobić test może wykryje jakieś błędy np. padnięta sonda lambda będzie powodowała zwiększone zużycie paliwa.

kiedyś

E32 730

E36 318

Opublikowano

wszystko zależy... jakie masz opony, jak jeździsz, w jakim miescie jeździsz...

ja mam 318i i palił mi benzynki w zimie ok 14l jak śniegi zeszły i nauczyłem sie nim jeździć (auto mam 3 mieś) to spalanie spadło do ok 11l teraz jeżdze na gazie i pali 14l - ale poruszam się po Krakowie gidze świateł w pizzz.... mam opony 205 i baardzo ciężką noge :mrgreen:

Opublikowano

Jezeli jezdzisz normalnie, to IS powinien palic w miescie ok 11l/100 km.

Sprawdz:

- filtry

- swiece

- cewki

- sonde lambda

- przeplywomierz

- rozmiar opon i cisnienie w oponach, opory toczenia (np. lekko blokujace hamulce), itd. itp.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano

Witam wszystkich :D :D

Zastanawia mnie taka rzecz.Jaki wplyw na zuzycie paliwa ma rozmiar opon?Chcialbym to pojąc ale jakos ciezko mi to przychodzi.Czy bylby ktos wstanie mi to wytłumaczyc? :? :roll:

Z gory dzieki i pozdrawiam :cool2:

Opublikowano

A czy ktoś z was ma jakies wykresy np. jaka szerokosc opony ma sie do spalania ? czy to jest taka duza róznica w spalaniu benzyny .....

Na moich 235/45/17R mi sie wydaje ze spala normalnie na trasie 10l przy predkości 120km/h