Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, dziś na komputerze pokazało 108 stopnii temperatura silnika . ile powinno być max ?? A jeśli to raczej nie normalne to co zrobić zeby zapobiec przegrzaniu silnika . nie pokoii mnie to :(
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Za wysoka, bo taka temperatura to chyba nawet w upał byłaby za wysoka. Przy 105 włącza się już wiatrak. Pierwsze co sprawdź to poziom płynu chłodniczego. Jak nie jest za mało to odpowietrz układ.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wg mnie to normalna temperatura pracy n42..ale niech wypowiedzą się jego użytkownicy.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja wiem tylko jak odpowietrzyć M47N to Ci nie powiem. Poszukaj, na pewno jest opisane. Wg mnie to 108 stopni w taką pogodę to jednak za dużo. To co będzie w upały?

Cisnąłeś ją bardzo czy przy spokojnej jeździe taka temperatura? I czy włączył się wentylator przy tej temp?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
105 to norma w tym silniku, wiec te 3 stopnie więcej wg mnie są ok, ale tak jak pisałem poczekajmy na opinię użytkowników n42.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wentylator działa jak włączysz klimę?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Możliwe.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Prawdopodobnie masz taki termostat

http://allegro.pl/termostat-bmw-e46-316i-318i-ci-z3-oryginal-behr-i5089399210.html

Nie lej samej wody zamiast odpowiedniego płynu bo woda może Ci się zagotować wcześniej zanim się otworzy termostat, chociaż w układzie zamkniętym o zwiększonym ciśnieniu woda sie gotuje w większej temperaturze jak 100 C to i tak niema co ryzykować.

..........................................................................................

Generalnie to na privy nie prowadzę korespondencji.

Opublikowano
Danielxc717 czyli jest to normalna temperatura i nie ma co panikowac? U ciebie tez tak jest?

U mnie nie bo ja mam inny silnik z termostatem który się otwiera w 93st. Twój zaczyna się otwierać w 105st a pełne otwarcie ma kilka st wyżej. Termostat nie działa zero jedynkowo. Ktoś kto ma termostat co się otwiera w 105st

On tez może chyba działać jak w v8 czyli przy ostrej jeździe puszcza obieg i zabija poniżej stu st ale niech użytkownicy napiszą sami.

Opublikowano
Czyli masz uszkodzony termostat albo ktoś kupił nie do tego modelu. Może z oszczędności :duh: temp otwarcia w tych silnikach jest w 105st. Czy termostat OEM czy wahlera.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Niestety trzeba rozróżniać informacje od kogoś kto wie co pisze od kogoś kto nie wie co pisze :lol:

Obserwuj temperaturę i sprawdź ten wiatrak u elektryka.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Byłem na diagnostyce auta i najwyzsza temperatura w aucie jaka byla zanotowana w tym aucie to 92 stopnie, a mi na teście 7.0 pokazuje 109-110. Ktos ma pomysł co jest grane?