Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam.

Widzę, że to powszechny problem w tych silnikach bo dużo ludzi go wymienia. Pytanie mam takie, jak duży problem jest z wykręceniem starego z wydechu? Dojście raczej jest, bardziej chodzi o sprawy zapieczenia. Ciągnąć na siłę, grzać?

Opublikowano

Cześć,

dopadło Cię?

Ja niestety nie pomogę w tym jak wyjąć? Bo coprawda miałem wymieniany, ale robił to serwis bez mojej obecności, więc nie wiem jak dużo siły trzeba użyć do tej operacji.

Nie wiem czy poza błędami miałeś takie objawy jak ja, tzn. silnik przechodził w stan serwisowy i był bardzo słaby.

Przed wymianą można jeszcze spróbować procedury wypalania NOX. Pomaga raczej rzadko, ale 1500 piechotą nie chodzi. Włączasz procedurę w komputerze i lecisz na trasę 30km albo 30 min z prędkością min 110 czy 120 km/h, nie pamiętam już dokładnie. U mnie nie pomogło :( Pozatym Szef serwisu powiedział, że po czujniku NOX z reguły katalizatory padają no i faktycznie musiałem czekać na to kilka miesięcy no i teraz jestem już po wymianie. Przyczyną tego stanu rzeczy jest najprawdopodobniej to, że silniki te biorą dużo oleju. U mnie żłopie niemiłosiernie, zwłaszcza jak olej jest już przepracowany tak po ok 8tys km. Jak jest świeży i dobry np. Motul, to pije bardzo mało. Druga sprawa to pewnie, że odmna jest już w nienajlepszej kondycji, ale w naszych silnikach odmę się wymienia razem z pokrywą głowicy :/ sama część kolejne 1500zł niestety :/

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie wiem czy mnie dopadło, DME/DDE łapie błędy 2B07, 2B06 2AFB i 2AEC, po skasowaniu ich nie ma, powracają po przejechaniu 30-40km. Wypalanie można uruchomić chyba wtedy jak NOX jest sprawny ale informacji na temat n53 jest tak mało, że dużo to domysły. Trochę jest w dziale E90 ale ogólnie to lipa. Ja miałem już wymienione katalizatory w ASO przez pierwszego właściciela, tak przynajmniej wynika z wpisów serwisowych.