Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

posiadam F11 520d Auto Anglik (przebieg 180 tyś km) i mam problem od paru dni. Przy ruszeniu (niezależnie czy zimny czy ciepły i przy mocniejszym wciśnięciu gazu przy obrotach 800-1500 auto drży/wibruje/trzęsie. Nie zawsze. Najbardziej jak jest duże obciążenie np pod górke. Efekt jest niemal identyczny jakby wydech o coś dotykał. Zdjąłem osłone od spodu i nic a nic nie widać, wszystko jak nowe. Od góry zaważyłem ze silnik sie troche pochyla przy dodawaniu gazu na D i wciśnietym hamulcu i w druga strone na R. Ale poduszki wygladaja na cale. dziwnie "syczy" dolot przy puszczaniu gazu, takie jakby pierniecia. Ogolnie troszke sie poprawilo jak zdemontowalem filtr powietrza i zmontowalem ponownie. czy przy łączeniu przepływki z obudowa filtra powietrza powinna byc jakas opaska itp? U mnie nie ma nic i to połączenie nie wygląda na idealnie szczelne (przepływka wysuwa sie kilka mm od obudowy). Posiadam wykupiony dodatkowy pakiet gwarancyjny ale musze najpierw zdiagnozować. Czy mozliwe ze to wtryski? Wiem jak potrafia terkotac wiec wstępnie wykluczyłem. moze jutro uda mi sie zainstalować ista to sprawdze wtryski. Jakies pomysly?

pozdrawiam

Fiat 126p --> Vw polo 1.4D --> Opel Vectra B V6 --> BMW 540iA + Nissan Micra k12 --> vauxhall meriva (chwilowo) --> BMW 520d auto F11 --> BMW 545i E60
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Problem jeszcze nie rozwiązany a nawet wystepuje częściej (na ciepłym silniki również). Jakies sugestie gdzie szukać zanim pojadę do aso?
Fiat 126p --> Vw polo 1.4D --> Opel Vectra B V6 --> BMW 540iA + Nissan Micra k12 --> vauxhall meriva (chwilowo) --> BMW 520d auto F11 --> BMW 545i E60
Opublikowano
Pierwsza myśl najlepsza, ja obstawiałbym wtryskiwacze. Trzeba podpiąć pod komputer i zaraz wyjdzie na którym cylindrze wtrysk niedomaga.
Opublikowano
Jaki program najlepsY do sprawdzenia wtryskow? Mam esys ni ale nim sie nie podziala. Ista? Ktora wersja?
Opublikowano
jeszcze nie.. Zauważyłem że mam złamaną jedną nóżkę w filtrze powietrza i tak dziwnie się on rusza, jak go usztywniłem to tak jakby drgania były mniejsze. Jutro powinien mi przyjść nowy filtr to go wymienię, zmienię odrazu olej i filtr. Sprawdzałem wydech - o nic nigdzie nie zahacza. Czytałem natomiast na angielskim forum że 520d miały jakąś wadę że tłumik o coś dotykał ale nie umiem tego znaleźć gdzie dokładnie. już drugi tydzień ściągam iste i jak ją zainstaluje to sprawdze wtryski. Jak to nie pomoże to dam do bmw na diagnoze, jeśli to coś poważnego to oddam na gwarancji którą tutaj mam (gwarancja nie z ASO).
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

właśnie odebrałem auto z bmw Bristol. Stało tam dwa dni. Nic nie zdiagnozowali tzn. stwierdzili że wszystko jest ok, nic nie wychodzi poza norme itp. Podłączali pod kompa, były jakieś stare błędy, usunęli. Stwierdzili że może teraz bedzie lepiej. poza tym sprawdzili całe auto. Ale niestety - wsiadam do auta, ruszam i dalej to samo. Może troszke mniej, ale jednak. Robiłem testy z łącznikiem wydechu ( siatką) - założyłem na nią opaskę metalową itp ale dźwięk kompletnie sie nie zmienia, wiec wykluczyłem to.

Myśle czy to nie jest może łącznik wału albo łożysko na wale. Co sądzicie o tym?

Aaaa znalazłem jak zrobić reset skrzyni w prosty sposób i śmiga lepiej, nie gubi sie przy ruszaniu.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Problem rozwiązany!

Przyczyną była złamana "klamra - obejma" łącząca dpf i turbo. Na pierwszy rzut oka nie było nic widać, ale jak odkręciłem ją to odrazu rozpadła się na dwie częsci - była złamana wcześniej. Siatka-łącznik wyglądała w środku jak nowa i jej nie wymieniałem.

Pozdrawiam

• 9 miesięcy temu...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Witam kolegę widzę ze problem rozwiązałeś mam ten sam problem tz dzrzy cały samochód podczas np dodawania gazu jadąc pod górkę i jak jadę na zakręcie tez dodając gaz moje pytanie jest czy trodno wymienić ta obejmę i czy cieżko sie tam dostać dzięki
Opublikowano

Obejmy nie jest trudno wymienic.. ale niestety po wymianie i napisaniu posta na nastepny dzien znowu bylo to samo.. wymienilem cala siatke wydechu, dalej bez zmian. Bylo tylko coraz gorzej, coraz mocniejsze wibracje i halas przy przyspieszaniu az do 4 biegu. Postanowilem sprawdzic poduszki pod silnikiem i bingo. Wlozylem w poduszki kawalki weza gumowego zeby odizolowac gorna i dolna czesc poduszki i ciiiisza. Wymienilem obie i do tego pod skrzynia (niepotrzwbnie) i jest spokoj od miesiaca.

Pozdrawiam