Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam serdecznie . Ktoś wie jak uporać się z problemem skraplającej się wody pod szyberdachem ? Akurat dziś wysunąłem tą zasuwkę , patrze a tu mokro i sporo kropel wisiało pod szyberdachem , zacieków jeszcze nie widze nigdzie , szyberdach był zamknięty szczelnie . Ktoś zna powód dlaczego woda się pojawiła , jak się z tym uporać aby więcej tak się nie przydarzało ? Wcześniej nie było z bym problemu .
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak na mnie to masz po prostu wilgotno w aucie, słoneczko przygrzeje i paruje, potem się skrapla.

Wysusz dobrze auto, wywietrz i powinno przejść.

W razie czego węgiel drzewny i żwirek dla kota bardzo dobrze chłoną wilgoć, można się tym wspomagać.

A i jak masz welurowe dywaniki na zimę to też lubią trzymać wilgoć, więc raz na jakiś czas pasuje je wywalić z auta na świeże powietrze. :cool2:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Sprawdz tez odpływy z szyberdachu.Idą chyyba w przednich słupkach(tak miałem w e 30 w e 39 powinno być podobnie).Przedmuchaj je solidnie,bo z czasem możesz mieć mokre słupki i dywaniki.A z pewnością gdy będą drożne pomogą w dobrej wentylacji wnętrza.A i pochłaniacz wilgoci wrzucony pod fotel nie zaszkodzi.
Zakup BMW zarejstrowanego w RP to brak wyobrazni,lenistwo lub bezgraniczna naiwność.
Opublikowano
Sprawdz tez odpływy z szyberdachu.Idą chyyba w przednich słupkach(tak miałem w e 30 w e 39 powinno być podobnie).Przedmuchaj je solidnie,bo z czasem możesz mieć mokre słupki i dywaniki.A z pewnością gdy będą drożne pomogą w dobrej wentylacji wnętrza.A i pochłaniacz wilgoci wrzucony pod fotel nie zaszkodzi.

Mógłbyś gdzieś na obrazku pokazać mniej więcej jak to wygląda , na co zwrócić uwagę ? U mnie ten szyberdach jest jakiś dziwny , dołączę którymś razem fotkę

Opublikowano
W swoim e 39 nie mam szyberdachu ale w e 30 odpływ był w przednich narożnikach.Przewody odpływu winny być pod osłoną przednich słupków a wylot między przednim nadkolem a podłogą w miejscu gdzie są drzwi i błotnik.Może łatwiej namierzysz to od strony wylotu-dmuchniesz w to sprężonym powietrzem i zobaczysz gdzie górą wyleci.A może napisze ktoś,kto to robił,bo mogę się mylić a nikt nie kwapi się do pomocy.
Zakup BMW zarejstrowanego w RP to brak wyobrazni,lenistwo lub bezgraniczna naiwność.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

I jak Kolego, rozwiązałeś problem? U mnie jest dosłownie to samo, woda się jakoś tam skrapla bądź sączy skądś i tą wewnętrzną tapicerke szyberdachu (tą nieruchomą) mam całą mokrą po deszczach, praktycznie po naciśnięciu palcem woda kapie.. Mam zamiar zdjąc podsufitke i badać sprawę, ale może ktoś już to przechodził i podzieli się radą

Pozdrawiam

Opublikowano
U mnie jest dosłownie to samo, woda się jakoś tam skrapla bądź sączy skądś i tą wewnętrzną tapicerke szyberdachu (tą nieruchomą) mam całą mokrą po deszczach, praktycznie po naciśnięciu palcem woda kapie..

Zasatanawiam się czy nie masz przecieków na szyberdachu skoro mówisz że po deszczach ... W mojej sytuacji nie musi być deszcz , abym zakrył zasuwką cały szyber i woda zaczyna się zbierać ...

I jak Kolego, rozwiązałeś problem?

Witam ponownie , U mnie pół-zasuwka wygląda tak http://prntscr.com/6ll49g jednym słowem tragicznie , w Poprzednim czasie była również mokra , Na chwilę obecną nie mam czasu zerknąć dokładnie , ale w przyszłym tygodniu zajrzę na pewno ... Z problemem radzę sobie w taki sposób że przy każdej jeździe otwieram szyber , nie do góry , tylko wsuwam , wtedy wiatr dobrze przewieje ... http://prntscr.com/6ll90t Przeważnie tą drugą zasuwkę zostawiam w taki sposób tak jak na foto zaznaczone max i woda się nie skrapla ... Zastanawiam się jak mają to inni , czy wygląd tej pół-zasuwki jest tragiczny tak jak mój, czy czyściutki ...