Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Od razu mówię, że nie posiadałem pilota do piecyka, ani auto nie posiadało nigdy telestartu.

Kilka lat walczyłem z piecem, w końcu zaczął działać, a wymienione poza pompką paliwa było w nim wszystko. Nawet soft w sterowniku, nie pomijając, że wszystko w sterowniku też.

Otóż posiadam odblokowane webasto thermo top z/c (odblokowane znaczy że w innym aucie też się włączy) Uruchamiam je za pomocą radiolinii MAXSTER-SR2 podając radiolinią +12v na pin 1 w 6pinowej kostce przy piecu lub masą na pin 3 ręcznie. Jedyna różnica to mniejszy zasięg i mniejszy pilot ;) Chodzi mi o dogrzewanie wnętrza. Czy jeśli radiolinią podam zasilanie na klimatronic to się ów klimatronik włączy i będzie sterował obrotami wentylatorów? Mam dwa kanały w tym przekaźniku więc mógłbym oddzielnie włączyć sobie panel, gdy zobaczę zamarznięte szyby :D

Czy na tym zdjęciu zasilanie panelu jest z 3 pin wtyczki po lewej?

Zdjęcie pożyczone, ale też mnie interesuje do czego te gniazdo po prawej ;)

http://i.imgur.com/FLGTmkY.jpg

Wiem, że dochodzi kwestia sterowania zaworami przy silniku, ale w zimę gasiłbym auto z grzaniem na 32stC + kierunek szyba przednia + niewielkie obroty wentylatorów czyli nie na "auto".

Skracając pytanie. Czy klimatronik włączy się i będzie działać gdy mu zapodam napięcie z drugiego miejsca?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W niebieskiej kostce na klimatroniku masz bodajże na 1 pinie kabelek zielono-żółty, podanie na niego +12V wzbudza klimatronik do życia, ja tam wyprowadziłem z pieca kabelek który służy właśnie do odpalania nawiewu, i po osiągnięciu przez piec 30 stopni odpalony zostaje klimatronik, i normalnie grzeje środek i steruje sam elektrozaworami.