Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

cale przednie zawieszenie jest w pelni sprawne, zbieznosc ustawiona, opony/cisnienie ok a jednak...

przy hamowaniu lekko ciagnie w lewo

przytrzymanie kierownicy pomaga, ale po puszczeniu hamulca kola odbijaja na prawo i trzeba znow kontrowac, tym razem w odwrotna strone

zauwazylem tez, ze jakby sie luz na kierownicy pojawil/powiekszyl

teraz pytanie: gdzie szukacz przyczyny ?

przekladnia ?

zbieznosc (ustawiona, chociaz kierownica do jazdy na wprost jest lekko skrecona w prawo)

z gory dzieki za pomoc

zh
Opublikowano
... podjedź do diagnosty , na każdej stacji mają rolki - sprawdź siłę hamowania przedniej osi , jeśli siła hamowania będzie taka sama dla obu kół odpadnie Ci układ hamulcowy - ja obstawiłbym prawy zacisk - tłoczek może być przypieczony , zabrudzony ...
* - w zależności od typu i wyposażenia
Opublikowano

no i ustawilem zbieznosc jeszcze raz, sie okazalo, ze byla lekko rozjechana

natomiast jest sprawa gorsza: katy pochylenia kol sa na granicy dopuszczalnosci: lewe kolo stoi na wprost a prawe jest pochylone w lewo

i tu mi gosc rzekl, ze sie tego ustawic nie da w E34 - co robic dalej ?

zh
Opublikowano
no i ustawilem zbieznosc jeszcze raz, sie okazalo, ze byla lekko rozjechana

natomiast jest sprawa gorsza: katy pochylenia kol sa na granicy dopuszczalnosci: lewe kolo stoi na wprost a prawe jest pochylone w lewo

i tu mi gosc rzekl, ze sie tego ustawic nie da w E34 - co robic dalej ?

powodem może być krzywy mcpherson, lub co gorsze, jeśli auto było bite z tej strony, masz poprostu krzywy kielich co trzyma mcphersona i z tym już raczej nic nie zrobisz. ja tak miałem w e30, jedno koło miałem 1.5 stopnia nachylenia (w normie) a tam gdzie samochód był bity miałem 3 stopnie, ale udało się ustawić zbieżność, auto nie ściągało i się bardzo dobrze prowadziło