Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam czym może być spowodowane takie ćwierkanie ? występuje to dopiero gdy silnik się nagrzeje, nie zawsze słychać to tak bardzo jak na filmie czasem "ćwierka" ciszej, bardziej słychać moim zdaniem to spod silnika niż z pod maski i mam wrażenie że bardziej z lewej strony ( gdy stoimy przodem do auta )

Czy to może być coś poważnego czy raczej błachostka ?

https://www.youtube.com/watch?v=OCjfg25CP4Q&feature=youtu.be

Opublikowano

Koło pasowe wału - miałem tak samo :wink:

Ten nieco skrzypiący dźwięk to wzajemnie ocierające o siebie elementy koła pasowego tzn. masa stała - to ta część koła przykręcona do wału i masa tłumiona - część koła współpracująca z pasami, elementy te połączone są "gumą" która parcieje, pęka robi się miękka.

Przyczynę skrzypienia dobrze widać po demontażu koła.

Potrzebujesz klucza do blokowania wału korbowego M47 / M47N... mam taki! NOWA CENA 120zł!

Amsoil AFL + Archoil AR9200

Opublikowano

tego się obawiałem ;/

a mam jeszcze pytanko czy to może mieć związek z grzechotaniem bo przy ruszaniu i przy wciskaniu gazu ( przy obrotach 2 tys do 2,6 ) mam właśnie taki grzechoczący dźwięk jak by pare śrubek wrzucić do miksera i przez moment zmielić :)

Opublikowano

Przy większych prędkościach obrotowych koła ma "mniej do roboty" silnik nie drga, obroty stabilne więc koło raczej odpada.

Co do grzechotania to być może katalizator, tłumik, osłona termiczna lub po prostu poluzowana śrubka.

Aby wykluczyć grzechoczące koło to można na próbę zdjąć paski z koła, ruszyć tak jak kolega pisze i sprawdzić jaki będzie efekt.

Oczywiście nie radzę tak jeździć - wiadomo czym to grozi.

Potrzebujesz klucza do blokowania wału korbowego M47 / M47N... mam taki! NOWA CENA 120zł!

Amsoil AFL + Archoil AR9200

Opublikowano
Ja ze swojej strony dodam żeby pasek zrzucić i sprawdzić wszystkie rolki bo może być koło jak najbardziej... ale może też być któraś rolka albo łożysko alternatora