Skocz do zawartości

Olej automatycznej skrzyni biegów steptronic 535iA 1998r.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Zaznaczam że szukałem ale odpowiedzi niestety nie znalazłem.

Chodzi mi o olej w automatycznej skrzyni biegów w BMW e39, 535iA z roku 1998, skrzynia ze steptronic-iem.

Wiem że nie leje się tam normalnego oleju przekładniowego, a jakiś specjalny specyfik BMW. Pytanie moje jest następujące - jakiego jest on koloru?

Dziś pojeździłem troche po lesie :norty: i niestety uderzyłem plastikową osłoną w wystający korzeń drzewa. Pojechalem do pierwszego lepszego warsztatu aby podnieść auto i ocenić ewentualne szkody. Na szczęscie poza drapniętą osłoną nic sie nie stało, ale! na łączeniu skrzyni z silnikiem zauważyłem wyciek oleju :duh:

Wyciekający olej ma barwe podobną do silnikowego, nie ma też specyficznego zapachu jaki posiadają oleje przekładniowe.

Chce po kolorze oleju poznać na który uszczelniacz mam sie szykować - tzn czy uszczelniacz skrzyni , czy uszczelniacz silnika na wale korbowym

Z góry dzieki za odpowiedzi

Pozdrawiam!

Tomek

Opublikowano

Olej w skrzyni ma kolor bursztynowy.

Miałem też podobny wyciek i zdecydowałem się na wymianę obu uszczelniaczy. Kiedy skrzynia jest już wyjęta lepiej chyba wymienić oba niż później jeszcze raz wszystko demontować gdy okaże się, że puścił drugi.

Opublikowano
Za słabo szukałeś bo temat ten był wielokrotnie wałkowany, są podane załącznik do danych ZF jakie oleje i w jakich skrzyniach. Po numerze VIN musisz sprawdzić jaka to skrzynia. Na 99% będzie to olej ESSO ATF 47411, choć w tych skrzyniach do V8 mogły być też stosowane inne oleje.
Opublikowano
Olej w skrzyni ma kolor bursztynowy.

Miałem też podobny wyciek i zdecydowałem się na wymianę obu uszczelniaczy. Kiedy skrzynia jest już wyjęta lepiej chyba wymienić oba niż później jeszcze raz wszystko demontować gdy okaże się, że puścił drugi.

Ile kosztowała wymiana?

Pozdrawiam!

Tomek

Opublikowano
Dokładnie nie pamiętam, bo razem z wymianą uszczelniaczy zmieniałem jeszcze olej w silniku i kazałem sprawdzić, czy śruby pompy oleju się nie poluzowały (wymiana uszczelki miski oleju). Za całość płaciłem około 1100 zł.
Opublikowano
Olej w bańkach po 20 l. cena za litr ok 20 zł, filtr i uszczelka ok 140-150 zł no i z samą wymianą jest trochę zabawy, bo trzeba aplikować szprycą (mnie to kosztawło 50 zł).
Opublikowano

Ok dzieki za odpowiedzi, przejrzałem chyba wszystkie wątki związane z automatami na forum.

Dojeżdze z tym wyciekiem do przeglądu przy 140 tys (robie co 10tys, nie w/g wskazań inspekcji) i zmienie uszczelniacze oraz olej w skrzyni.

Z tego co wyczytałem, a komuś może sie to jeszcze przyda -

skrzynie A5S 440Z czyli 5Hp24 są montowane w e39 i e38 z silnikami M62

do tej skrzyni wchodzi 9,7L oleju Esso LT 71141

Do wymiany potrzebne będą:

- uszczelka miski olejowej - 24 11 1 422 676 ok 16$

- korek spustowy - 24 11 1 422 091 ok 5$

- korek wlewowy - 24 10 1 422 664 ok 7$

- filtr oleju - 24 34 1 422 673 ok 35$

- oring filtra oleju - 24 34 1 422 152 ok 2$

Jutro jeszcze zapytam co sądzą o pomyśle wymiany szpece z serwisu BMW

Pozdrawiam!

Tomek

Opublikowano

Jeszcze nie wymieniłem, czekam na przegląd - tzn jeszcze 2tys km.

Natomiast szpece z serwisu BMW powiedzieli mi że oleju w mojej skrzyni sie nie wymienia, ale jak chce wydać kase mogą mi zmienić ......sam już nie wiem co myśleć :duh:

Tak czy siak, dla świętego spokoju olej wymienie.

Potrzebne czesci można kupić w każdym ASO BMW, ja to natomiast zrobie w (autoryzowanym?) sklepie BMW na ulicy Narbutta 5a w Wawie.

Tel do nich 22 646 64 84 - mają wszystko do bmw i dość dobre ceny :cool2:

Oleju będe musiał jeszcze poszukać - bo z tego co wyczytałem można go kupić w 20-sto litrowych beczkach, może ktoś weźmie ze mną na spółke, do podziału taki baniak?

Pozdrawiam!

Tomek

Opublikowano
... Oleju będe musiał jeszcze poszukać - bo z tego co wyczytałem można go kupić w 20-sto litrowych beczkach, może ktoś weźmie ze mną na spółke, do podziału taki baniak?

Jeżeli Cię interesuje to zostało mi tego oleju, po wymianie u mnie. Olej jest w oryginalnej bańce. Mały problem jest taki, że do "normalnej" wymiany (bez robierania skrzyni), wchodzi ok. 5l, a mnie zostało ok. 4.5l i może troszkę zabraknąć, ale można w ostateczności dokupić ten 1l w serwisie ...

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)