Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczow,

jak w temacie po wymianie kompletu sprzegla z dwumasa, po niedocisnieciu pedalu minimalnie do podlogi, kiedy wysprzeglam, smierdzi sprzeglo w samochodzie, nie dzieje sie to non stop,

po dwukrotnym powrocie do mechanika (a walcze z tym juz 3m-ce) najpierw wymienil tulejke bo byla przerysowana z jednej strony i wymienil tarcze na reklamacji, co pomoglo bo duzo rzadziej smierdzialo,

potem wymienil plyn bo byl bardzo zlej jakosci...

teraz zauwazylem ze przy nacisnieciu pedalu sprzegla lekko wzrastaja obroty do 1000 i spadaja jak puszczam, niezauwazylem tego wczesniej

mowil tez ze na samym poczatku cheftenli jakas tulejke przy pedale bo byla luzna,

mechan sugeruje wymiane przewodu bo mogla sie tam zrobic kieszonka i zmieniac objetosc plynu... nie wiem co o tym mam myslec skoro przed wymiana sprzegla nic sie takiego nie dzialo, tylko bylo slychac lozysko az wkoncu sie rozsypalo i zostalem z luznym pedalem na swiatlach...

z gory dzieki za podpowiedzi

Opublikowano
Moim zdaniem błąd w montażu sprzęgła SAC, czyli najprościej mówiąc mechanik zwolnił blokadę docisku nim dokręcił go do dwumasy, a tym samym zmienił charakterystykę siły docisku.

Potrzebujesz klucza do blokowania wału korbowego M47 / M47N... mam taki! NOWA CENA 120zł!

Amsoil AFL + Archoil AR9200

Opublikowano

nie kumam co mial na mysli przedmowca docisk dokreca sie do dwumasy nie jestem ekspertem ale chyba nie :shock:

moze ktos rozjasnic?

Opublikowano

Procedura wygląda mniej więcej tak:

*centrujemy nową tarczę sprzęgłową

*dokręcamy docisk

*zwalniamy słoneczko (blokada fabryczna docisku)

Jeżeli pompa sprzęgła i wysprzęglik 100% sprawne to być może przyczyna tkwi w nieprawidłowym montażu tzn:. "słoneczko" zostało odblokowane zanim docisk został przykręcony do koła dwumasowego, wynikiem czego pomimo wysprzęglania docisk pracuje nieprawidłowo.

Jeżeli tak się stało to trzeba od nowa "zresetować / cofnąć" docisk.

Literatura:

http://motoart.com.pl/upload/luk_tech_sac_pl_pl.pdf (16 strona)

Potrzebujesz klucza do blokowania wału korbowego M47 / M47N... mam taki! NOWA CENA 120zł!

Amsoil AFL + Archoil AR9200

Opublikowano
jak sprawdzic ze pompa i wysprzeglik sa 100% sprawne, nie mam wyciekow a pedal lapie rowno w polowie bez zmian, sprzeglo nie smierdzi caly czas tylko powiedzmy raz lub dwa razy na godzine jazdy po miescie