Skocz do zawartości

e46 320i 150KM 2000r Pisk, ubytek płynu i dym spod maski

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Czytałem rózne posty ale zaden nie opisywał mojego problemu.

Wracając dzis rano z pracy (temperatura 0'C) uslyszałem dziwny pisk dochodzący z silnika, podobny do piszczenia paska jednak wydaje mi sie ze cichszy. Zaraz zacząlem sprawdzac kiedy sie piszczenie pojawia i dlaczego. Zauwazyłem ze pojawia się gdy jadąc 60-100kmh (szybciej nie moglem miasto i spory ruch) zdejme noge z gazu i zaczne hamować silnikiem, nie ważne na jakim biegu a testowałem na biegu 3, 4, 5.

Mam jeszcze jeden problem:

4 lutego 2015 roku znajomy mechanik w zwiazku z ubytkiem plynu chlodniczego uszczelnial mi chlodnice w ktorej "jakies ringi, bądź oringi", nie jestem fachowcem, były nieszczelne oraz uszczelka w miejscu podlaczenia instalacji gazowej również była nieszczelna. Po wymianie i zlaniem plynem chlodniczym wszystko grało jednak dziś rownoczeście z piskiem (dokladnie to kilka minut po pierwszym pisku) pojawiła mi sie żółta kontrolka płynu chłodniczego. Temperatura pojazdu była w normie ale gdy zjechałem na parking zauwazylem rowniez ze spod maski wydobywa sie biały dym ale w niewielkich ilościach. Wydaje mi się że co do dymu moze to być uszczelka zaworów, gdyż mam lekkie slady, chyba oleju na pokrywie silnika, jakby ktos ją spryskał. Na dodatek zdażyło mi sie czuć zapach palonego oleju ale nie był to intensywny zapach i nie wiem czy nie dochodził z pojazdu przede mna .

Prosze o pomoc :)

Edytowane przez slomiany
Opublikowano
Pompa wody do sprawdzenia spotkałem się z podobnym objawem był pisk oberwał sie wirnik na pompie z tym że sygnału kontrolki płynu nie miałem no ale sprawdzić warto :wink:
Opublikowano

No ok dzieki wielkie za odpowiedz, zawsze jakos juz jestem ukierunkowany na koszta.

Pozostaje jeszcze sprawa dymu spod maski.

EDIT:

Po zajrzeniu pod maske znalazłem przyczyne wycieki plynu chlodniczego.

Srubka pelniąca role zaworu odpowietrzania przy zbiorniku wyrównawczym miała dziure w samym srodku, jak po wywierceniu wiertarka. Zbiornik cały zachlapany silnik w sumie tez a po nacisnieciu na wąz górny przy chlodnicy ze srubki wydawał sie lekko syczacy dzwiek. Idąc dalej tym tropem mam pytanie czy ewentualne niewielkie dymienie spod maski mogło być spowodowane tym że plyn chlodniczy pryskał na silnik i na nim to się gotował wywołując biały dym ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zdecydowanie.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Dobra kupilem śrubke.

Jest problem w srodku, miejscu po starej srubie zostal gwint od niej. Jakby ulamac stara śrube i jej cześć została w środku.

Jakies sposoby na wyciagniecie ??

Opublikowano
Dokładnie ten sam problem miałem na tym samym odpowietrzniku i też koniec końców połowa bez łebka została w środku. Małym wiertłem zrobiłem dziurkę a potem po dwóch stronach na boki żeby wsadzić płaski śrubokręt, delikatnie go dobiłem i odkręciło się bez problemu.
Opublikowano

Czy srednica wiertła duzo mniejsza od szerokosci srubokreta? Dobic śrubokręt po wywierceniu czy naciać jeszcze boki wywierconej dziurki lub jeszcze mniejszym wiertłem je poszerzyć? Mam tylko jedną próbe jak spartole to po ptakach wiec musze to zrobić dobrze :)

EDIT:

Ogarnąłem.

Dzięki Waszej pomocy bezproblemowo bede mogł dziś pojezdzic w nocy po miescie :)

Wywierciłem wiertłem "trójką", nożykiem murarskim dociąłem krawędzie i wbiłem śrubokręt delikatnie.

Dziekuje problem rozwiązany do zamknięcia.

Opublikowano

Witam,

miałem identyczny problem uważam, że najlepszym sposobem na poradzenie sobie z tym dość częstym problemem jest:

-podgrzanie (np nad płomieniem) końcówki płaskiego śrubokręta

-następnie tą rozgrzaną końcówką śrubokręta roztopić górną część pozostałej śruby

-odczekać aż śrubokręt ostygnie i wykręcić problem :)