Skocz do zawartości

e46 320i szapranie podczas zmiany biegów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

podczas zmiany biegów czuję lekkie szarpnięcie, najgorzej czuć przy wrzucaniu na 5 bieg, co chyba bardzo dziwne. Czy może to być kończące się sprzęgło ? może dwumas ? Dodam że przy wrzucaniu biegu wstecznego słyszę głuchy stuk z tyłu samochodu. Nawet kolega jak stał na dworze i pytał czy mam luźny tłumik... Tłumik oczywiście ok. Czasami też ciężko wrzucić pierwszy bieg, reszta chodzi gładko. Muszę jeszcze sprawdzić na biegu jałowym przy odpalonym silniku czy coś nie chrobocze z tym sprzęgłem.

Macie jakieś sugestie co do tego szarpania i stuku przy wrzucaniu wstecznego ?

EDIT: Przy wrzucaniu także piątego biegu słyszę głuchy stuk z tyłu auta, od razu po puszczeniu sprzęgła.

Edytowane przez MayestrO

Opublikowano
Wciśnij sprzęgło do oporu na jałowym i daj znać czy coś słychać. Jaki rok auta i przebieg??
Opublikowano
Wciśnij sprzęgło do oporu na jałowym i daj znać czy coś słychać. Jaki rok auta i przebieg??

Przeczytaj i będziesz wiedział.

Co do problemu : np.mocowanie dyfra,mocowanie sanek.

Opublikowano
  • Autor
Rok auta 1999, przebieg 230tyś. km
Opublikowano

Mi też szarpie przy zmianie biegów i już zrobiłem sporo w tej kwestii i dalej szarpie.

Teraz kupuję półosie i zobaczymy czy pomoże.

Opublikowano
Tuleje dyfra, tuleje tylnego wózka, polosie albo skrzynia. U mnie było to ostatnie
Opublikowano

Spawalem mocowanie sanek bo wyrwane bylo jedno. Wymienilem wszystkie tuleje sanek na nowe -lemforder. Wymienilem dyfer, skrzynie, tuleje dyfra wszystkie, kompletne sprzeglo (sachs).

Nadal stuka.

Dlatego teraz wymieniam polosie i zobaczymy.

Opublikowano
A poduszki pod silnikiem