Skocz do zawartości

316i - Skrzypienie, zgrzytanie w tylnym kole

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Koledzy, proszę o pomoc i sugestie, bo już mnie szlag trafi zaraz... :mad2: Od kilku dobrych miesięcy słyszę w tylnym kole dźwięk w rodzaju skrzypienia, zgrzytania gumy o gumę...Nie jest to raczej dźwięk mechaniczny. Słychać to już od 1 km/h a ze wzrostem prędkości nasila się...Czy jest sucho, czy mokro - nie ma znaczenia. Był sprawdzany bęben - nie ociera nic w środku, szczęki też ok, amortyzator ok, wymieniłem dwie tuleje pływające, które są zaraz przy kole (jedna i tak kwalifikowała się do tego, ale druga mimo że miała z 20 lat, jeszcze była dobra, no ale nic - wymieniłem), dałem nowe linki od ręcznego i dalej to draństwo słychać. Gdzieś na forum znalazłem podobny przypadek i wtedy przyczyną było łożysko - ale: 1) wymieniałem już 3 łożyska i dźwięk był diametralnie inny, 2) łożysko w tym kole wymieniane było jakieś 4-5 tyś km temu na FAG-a...Ale może wy macie jakieś pomysły co jeszcze sprawdzić...? Nalałem dzisiaj WD40 na inną z tulejek, ale dźwięk nie ustał...pozostaje mi jeszcze sprawdzić w ten sposób pozostałe i tu się moje pomysły wyczerpują :( . Mam sedana, 95 r.
Opublikowano
to raczej nie zawieszenie bo nawet na prostej drodze słychać. podnieś koło do góry i kręć... ja myślę że albo łożysko albo szczęki może niedokładnie sprawdziłeś... mnie kiedyś piszczało w tylnym kole i okazało się że sprężynka spadła i tarła o bęben...