Skocz do zawartości

Trzeszczaca klapa bagaznika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. zamontowałem sobie skrzynie basowa w moim e36(sedan). wszystko działa jak trzeba ale pojawił sie problem :| pod wpływem basu trzeszczy mi cała klapa od bagaznika. za tylnia kanapa mam blache na całej długosci i jedyny wylot powietrza to głosniki w półce ktore sa bez obudowy. czy wygłuszenie bagażnika matami bitumicznymi cos by pomogło? wyciąć blachy nie mogę ponieważ oparcie od kanapy jest z samej gąbki i bedzie sie zapadało :| co zrobic w takiej sytuacji??
Opublikowano
Jeżeli pojawia się problem z rezonansem elementów poszycia samochodu i jesteś pewny, że w tym tkwi problem, to receptą na to jest dokonanie procesu tłumienia. Przykładowe maty tłumiące, które pozwolą zrealizować ten proces - http://automelodia.pl/sklep/index.php?id_product=369&controller=product . Pod tablicę rejestracyjną oraz elementy "plastiki " można zastosować dodatkowo - http://automelodia.pl/sklep/index.php?id_product=89&controller=product .
Opublikowano
  • Autor
Czytalem na roznych forach i rozmawialem ze znajomymi mechanikami ktorzy juzisie bawili z audio w modelach e36 i wniosek byl ten jednoglosny. W sedanach z blacha za kanapa tlumienie bagaznika nic nie da ;/ sa tylko 2 wyloty powierza przez glosniczki w polce i sa zbyt male;/ a jak jest Waszym zdaniem? Bawil sie ktos z tym w takim modelu?
Opublikowano
Masz problem z wyartykułowanie rzeczywistego tematu do rozwiązania lub poruszasz kilka wątków jednocześnie. Czyli idąc tokiem rozumowania "mechaników" jakbyś nie miał blachy za siedzeniem, to problemu z klapą by nie było ? Rewelacyjna teoria. Szkoda, że ma niewiele wspólnego z praktyką. Jednak skoro mechanik wie, to co ja się będę mieszał. Pewnie też na forum czytał.
Opublikowano
  • Autor
Sory ale co Ty jestes ksiezniczka jakas czy co? Ja tylko zadalem pytanie i jak nie chcesz to nie musisz odp na nie, i unosic sie honorem bo "mechanik wie lepiej". pytam bo sie na tym nie znam, dlatego wole sprawdzic pare zrodel zanim cos zrobie.
Opublikowano
Calineczka.Dziwi mnie to, że można pytać mechanika o takie kwestie. To totalnie nie jego tematyka. Maty rozwiążą problem i w tym kierunku powinieneś pójść. Warto posłuchać skąd dochodzi "rezonans". Czasami rozwiązania bywają trywialne. Nie zawsze karoseria jest powodem. Standardowo pojawia się problem z tablicą rejestracyjną, pod którą trzeba podłożyć "piankę".
Opublikowano
  • Autor
napisałem ze rozmawiałem z mechanikami ktorzy sie w to bawili w nie jednym samochodzie i mysle ze maja pojecie o tym. ja jak juz pisałem, nie znam sie na tym wiec wole poznac opinie z roznych zródeł :) wiec mowisz ze takie maty wystarczyłyby zeby klapa nie trzeszczała?? :D
Opublikowano
Zakładając, że to z nią jest problem, to tak. Wyklejenie GMS 07 Luxury i dodanie do tego piankę w stylu GMS 02 powinno załatwić temat. Powierzchnia niewielka, więc kosztowo nie będzie to droga zabawa.