Skocz do zawartości

[320] zimna nagrzewnica a przegrzewanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

viewtopic.php?f=68&t=120678

Witam, mam problemy ze swoja e36 m52b20 w automacie.

Kupiłem ją 2 tygodnie temu, jak się okazało była zalana wodą(i ewidentnie jak postała przez noc się zapowietrzała), Wymieniłem w ubiegłym tygodniu płyn chłodniczy po czym odpowietrzyłem maszynę, teoretycznie na lpg się przałączała weze byly miekkie ogrzewanie działało, nie przegrzewala sie. Przjechałem tak 60km i było ok. Na drugi dzien rano znowu na gaz sie nie przelaczala i brak ogrzewania-znowu sie zapowietrzyla. I tak codziennie, Wczoraj zrobilem test wieczorem jak silnik byl zimny sprawdziłem poziom-dolałem plynu do kreski- nie odpalałem silnika tylko tak zostawilem. Rano wracam patrze plynu ubylo 1cm.. dziwna sprawa. W kazdym razie dzisiaj już ciężko mi bylo dojechać 10km bo co 2km wskazówka mi uciekała w kierunku czerwonego pola. Po zbadaniu głębiej sprawy gdy wskazówka stoi w pionie widze ze gorny wąz gorący, kawałek chłodnicy od strony korka zbiorniczka goraca-ale reszta chłodnicy zimna-tak postał 15min na wolnych obrotach po czym wskazówka zaczęła pomału wędrowac w kierunku czerwonego pola i nadal chłodnica zimna.

Zakładam, że termostat może stwarzać problemy i/lub chłodnica?

Dodam, że śruba odpowietrzajaca na chłodnicy obraca się ciągle, dodatkowo miedzy chłodnicą a zbiornikiem na górze jak mocno sie nagrzeje-ucieka para z tej szczeliny. Zalatuje mi to jakimś pęknięciem....

co o tym sądzicie? gdzie tu co sprawdzic zeby wrocic do normy...

Opublikowano

sruba odpowietrzająca ma być zakręcona i nie może się kręcić,bo nie odpowietrzysz układu

możliwe też ,że jest wyciek ze zbiorniczka dość częsty przypadek w starych chłodnicach

Opublikowano
  • Autor

jeszcze mam dodatkowe pytanie-jak wszystko jest ok- to czy na wolnych obrotach ma leciec strumyk w zbiorniczku chlodnicy czy tylko po dodaniu gazu-np na 1200obr

bo u mnie póki co strumyk pojawiał sie tylko jak dodałem troche gazu, na wolnych nie bylo go nigdy widac

Opublikowano

strumień pojawia się po lekkim dodaniu gazu,czym wiecej tym mocniejszy strumień

odpowietrzasz z otwartą nagrzewnicą

Opublikowano
  • Autor
wszystko już doszedłem ładu w koncu, elegancko wszystko się odpowietrzyło zgodnie ze wszystkimi informacjami na forach, ...ale na drugi dzień dalej brak ogrzewania, czasami też, jest ogrzewanie jak auto wchodzi na obroty, a na wolnych zanika ogrzewanie. Nie mogę wyczuć tematu o co chodzi, pompa wody jest raczej sprawna bo nawet na wolnych widac w zbiorniczku że sączy z kanału odpowietrzającego a już przy delikatnym dodaniu gazu strumyk się pojawia. Macie jakieś propozycje co jeszcze obadać?