Skocz do zawartości

M50B20 Co uszkodzone? Pompa wody, koło pasowe (filmik)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Dziś podczas jazdy zaczęło coś piszczeć pod maską, zatrzymałem się i zobaczyłem że jest wyciek (na zdj oznaczyłem gdzie były ślady płynu chłodniczego) co do piszczenia to była rolka napinająca bo była mokra (jeśli się mylę to poprawcie proszę). Mało tego gdy ściągnąłem obudowę filtra powietrza to zauważyłem na niej masło (olej zmieszany z płynem chłodniczym jeśli się nie mylę), czyżby uszczelka pod głowicą? Nagrałem filmik na którym widać luz na pompie wody, mam pytanie czy koło pasowe ze starej pompy można śmiało zakładać czy też kupić wodę i czy mogło się coś jeszcze tam uszkodzić/wyrobić? Czy tylko wymiana pompy na nową i gra gitara? I co do tego masła, mogła mieć na to wpływ ta pompa czy to będzie coś poważniejszego? Ogólnie to oleju nie ubywa w silniku, wcześniej żadnych wycieków nie miałem. Olej zmieniany jakieś 4000km temu, 10w40 castrol magnatec. Jeszcze co ważne, auto sie nie gotuje, nie przegrzał się ani razu od czasu jak je mam.

http://pictap.pl/di-O8Z4ZOCY.jpg

Jeśli potrzeba jeszcze jakichś informacji o których nie wspomniałem to piszcie.

Pozdrawiam Adrian :)

Opublikowano
Wymień pompę, koło pasowe jeśli nie jest mechanicznie uszkodzone możesz spokojnie założyć stare.Ten maślany nalot to nic innego jak olej z obudowy filtra oleju zmyty przez płyn chłodniczy .
Opublikowano
Wymień pompę, koło pasowe jeśli nie jest mechanicznie uszkodzone możesz spokojnie założyć stare.Ten maślany nalot to nic innego jak olej z obudowy filtra oleju zmyty przez płyn chłodniczy .

Dziękuję za odpowiedź. Pompa wody ruville z metalowym wirnikiem może być, czy są jakieś inne firmy bardziej zaufane? Cena takiej ruville to 100zł nowa.

Opublikowano
Ruville z metalowym wirnikiem to bardzo dobry wybór.

W porządku, dziękuję za informacje, wszystko co trzeba już wiem. Po wymianie dam znać czy wszystko w porządku.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Pompa zmieniona, płyn uzupełniony (4 litry), układ odpowietrzony. Wszystko działa jak należy.

Pozdrawiam :)