Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

moja bmw nie nagrzewa sie jak nalezy

w trasie maks 74 st C jak sie depcze a jak normanie to ok 68st C

wymienione oba termostaty

główny orginał bmw a egr firmy behr

niestety objawy nadal takie same temp maks 75st chyba ze w korku to troszke wiecej

ale jak sie właczy ogrzewanie to szybko spada

długo sie nagrzewa do 60 st trzeba z 15- 20 kilometrów przejechac

czy nowy termostat moze byc zepsuty

czy moze miec cos wspólnego z tym chłodniczka skrzyni biegów

pzdr

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Miałem uszkodzone termostaty i temperatura dochodziła maks do 78 stopni po wymianie i 88 - 92. Najlepiej kupić od razu dwa i za jednym razem wymienić. Pamiętajcie aby dolać tylko oryginalny płyn. Potrzeba chyba dwie maks 3 bańki (1butelka - 1.5l)płynu BMW i 3-4,5 litry wody destylowanej bo leje się 1:1. Do całego układu wchodzi chyba 13litrów chłodziwa ale podczas wymiany wyleci koło 6-7 litrów maks. Wymiana prosta, idealna na wolną sobotę. Nie trzeba demontować wentylatora w jednym momencie jest utrudniony dostęp do śrub ale można sobie ze wszystkim poradzić.
Opublikowano
Chlodniczka skrzyni biegow jak naj najbardziej moze byc winna. Prostym sposobem zeby to sprawdzic jest zaslepienie przwodu wychodzacego z chlodniczki na obieg glowny. Mi po wymianie termostatow temp wahala sie 60-75 stopni. Profilaktycznie wymienilem czujnik temp., chyba tylko dla uspokojenia wlasnego sumienia. Dopiero zaslepienie przewodu od wymiennika ciepla spowodowalo wzrost temp do 86-88 stopni.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

a mógłbys dokładniej opisac gdzie i jak zaslepiłes ten wymiennik ciepła?

czy na dłuzsza mete mozna jezdzic z zaslepionym czy tylko chwilowo zeby sprawdzic czy to to jest winne?

jezeli okaze sie tak jak u ciebie ze to przez ten wymiennik ciepła o co wtedy, wymiana go czy ??

jak dasz rade to mozesz jakies zdjecie podesłąc gdzie on jest i co zaslepiłes

byłbym wdzieczny