Skocz do zawartości

Bagnet do oleju w e46

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dzisiaj rano wymieniałem bagnet do oleju i sprawdził mi się najgorszy scenariusz a mianowicie, urwała się końcówka od starego bagnetu podczas wyciągania i zostało w środku, nowy bagnet został włożony i jak narazie wszystko ok, czy waszym zdaniem pozostanie tej końcówki w misce olejowej jest grozne?
Opublikowano
Wymień olej napewno spłynie do zlewu i wtedy pokombinujesz jak wyciągnąć a jak nie to będziesz miał nowy olej zawsze można odkręcić miskę i spał bedziesz lepiej
Opublikowano
odkręcić miskę to nie takie hop siup..silnik unosić i 20 rzeczy rozpinać pod spodem.
Opublikowano

Końcówka jest teoretycznie na tyle lekka, że będzie unosić się po powierzchni oleju. Gorzej jak lekko przytka smoka co w ekstremalnych warunkach może zniszczyć silnik. Na pewno nie wejdzie w układ bo smok powinien mieć filtr siatkowy zapobiegający zaciągnięciu większego syfu. Wątpię, że wyciągniesz tą końcówkę przez otwór spustowy. JEst jakaś metalowa końcówka w środku? Bo jeśli tak możesz po spuszczeniu oleju próbować wyciągać silnym magnesem. Albo akurat zleci razem z olejem.

Możesz olej zbierać do czystego naczynia i przelewać kilka razy przez silnik. Ale musi być to wszystko czyste. I za którymś razem może pójdzie ta część bagnetu z olejem.

Opublikowano

Ta końcówka nie ma w sobie metalu więc magnes odpada

Moja propozycja spuść olej odkurzacz pewnie masz zredukuj rurę na wąż taki żeby wszedł w otwór spustowy i był w miarę elastyczny spróbuj może się uda :wink:

Opublikowano
Nie jest to głupie. Można kupić wężyk sylikonowy i na taśmę na szczelnie przyczepić do końcówki odkurzacza i próbować wyssać końcówkę. Ale musisz mieć warsztatowy odkurzać bo będziesz miał olej w rurach. Zrzucenie miski mogło by się opłacać jeśli Ci już podcieka bo to kupę roboty.
Opublikowano
  • Autor
Dzięki za rady, ale bardziej skutecznym sposobem wydaję mi się ściągnięcie miski chociaż jak piszecie jest aż z tym tyle roboty? W serwisie mi powiedziano że jak nie przytka smoka to będzie ok, ale wiecie jak to jest.
Opublikowano
? W serwisie mi powiedziano że jak nie przytka smoka to będzie ok, ale wiecie jak to jest.

Ale powiedzieli :duh: Myślałem, że mają na to jakiś sprawdzony patent a oni powiedzieli coś w stylu jak nie przebije pan opony to nie zejdzie powietrze... :mad2:

Jest roboty bo musisz np zwalić zawiechę. W piątce jest tak samo. Dlatego ja bym próbował spuścić olej na początek.

Opublikowano
  • Autor
Tak własnie zrobię, pierwsze co to pojadę spuszczę olej i się zobaczy, jest to lekki plasticzek i powinien wypłynąć.
Opublikowano
Tylko też jest dość długi i może się gdzieś zawiesić. Szkoda ze się nie ułamał z metalowym bagnetem bo wtedy mocny magnes dał by radę.
Opublikowano
  • Autor
Znaczy mi się ułamała ta sama końcówka, długość ok 1cm
Opublikowano
Jak sama końcówka to tak jak mówiłem powinna poleciec z olejem a jak nie to zatrzyma się przy korku
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
Wczoraj wymieniłem olej z nadzieją że to wypłynie, ale nic z tego nie wypłynęło, także pozostało w środku i jeżdżę dalej, zrobiłem już ponad 1tys. km i nic się nie działo