Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam BMW E90 i standardowe nagłośnienie, czyli 6 głośników (2 w drzwiach,2 w podłodze i 2 w półce).

Lubie słuchać muzyki z basem więc podkręciłem go prawie na maxa i zauważyłem, że gdy jest jakaś piosenka w której jest więcej basu to wokal (ogólnie wysokie tony)

są strasznie zaniżone z racji iż średnio tonowe głośniki wytwarzają za dużo basu.

Sprawa wygląda tak, że chciałbym sobie wstawić tweetery do drzwi (koło lusterek) bo widziałem, że tam są one w innych wersjach nagłośnienia.

I pytanie teraz takie, czy wiecie może jak zdjąć tą maskownice (jakieś filmiki by się przydały) bo chciałbym zobaczyć czy jest tam miejsce na głośnik i czy ewentualnie może są tam już kable poprowadzone? Może ktoś z was się orientuje w temacie?

Pozdrawiam

Kopciuch

Opublikowano

cześć,

miejsce jest, maskownice na tweeter albo z allegro albo z ASO.

Kabli nie ma ale to nie problem.

Masz blisko głośnik średnio tonowy, ale tutaj może być różnie.

W zależności od wersji nagłośnienia może dochodzić przez kabel

sygnał pocięty jeżeli jest system aktywny lub pełen sygnał.

Ale łatwo to sprawdzić jak podłączysz pod średni ton tweeter z kondensatorem

i jeżeli zagra tonami wysoki to jest ok, jak nie to lipa i trzeba szukać dalej ;-)

www.radiocar.pl - profesjonalne nagłośnienia, elektronika.
Opublikowano
Tutaj znajdziesz trochę info na temat podstawowej wersji systemu - https://www.facebook.com/pages/BMW-Sound-Systems/360329657470512?ref=hl (pierwszy wpis od góry). Jak zaopatrzysz się w odpowiednie ramki, to jest tam sporo miejsca. Można tam zamontować w zasadzie wszystko z niefabrycznych tweeterów. Może będzie trzeba lekko dostosować, a jak nie chcesz się w to bawić, to można zakupić tweetery, z któregoś z dedykowanych systemów. Nie należy zapomnieć o filtracji pasma dla tego głośnika.