Skocz do zawartości

e36 1.9 kiedy wymienic odme? uciekajacy płyn chłodniczy?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

jak w temacie mam dwa problemy mianowicie:

1.zastanawiam sie nad odma jak rozpoznac czy jest do wymiany? lało mi sie z pod uszczelki z pod klawiatury wumieniłem okazało sie ze mam uszkodzony gwint 2 lub 3 sruby nietrzymały po 50km znowu zaczeło sie z tamtad lac teraz mam 500km przejechane i dalej cieknie z tamtad jeszcze mocniej zastanawiam sie czy to nie wina odmy? ze nietrzymaja wszystkie śruby to druga sprawa ale czy moze byc to odma? kiedys wypchało mi z pod korka wlewu oleju.

2."ucieka mi płyn chłodniczy na samym poczatku tez tak było ale wymieniłem krociec z tyłu silnika i był spokoj teraz tak ubedzie mi o 3-4 "podziałki" na tym zbiorku z płynu na jakies 300km moze troche wiecej czy to normalne czy cos nie tak dodam ze:

-oleju nieprzybywa a ucieka wiadomo uszczelka pod klawiatura

-wydech suchy

-swiece bez nagaru jak nowe

-ogrzewanie jest

-po zagrzaniu nie kopci na biało

-na dogrzanym silniku brak majonezu na korku

bo objawach niesadze zeby to była uszczelka pod głowica chyba ze sie myle?

Opublikowano

Na odpalonym silniku odkręć korek lub wyjmij bagnet ma zacząć nie równo pracować odma ok

Olej z pod klawiatury to już sam sobie odpowiedziałeś doprowadz śruby do porządku

Płynu nie może ubywać w takim tempie jak opisujesz szukaj nieszczelności :)

Opublikowano

odmę łatwo sprawdzić, wyciągając ją i dmuchając raz z jednej raz z drugiej strony, powietrze powinno przepływać tylko w jedną stronę

co do płynu to gdzieś cieknie, posprawdzaj, rozgrzej ją dobrze i szukaj nieszczelności, a jak nic nie znajdziesz to znaczy że cieknie gdzieś przy nagrzewnicy

Opublikowano
ja odme i tak polecam wymienić jeśli nie wiadomo kiedy była wymienic, może być od nowości czyli miec koło 20 lat, a to i tak pewnie dawno już funkcji swojej za dobrze nie spełnia. Nie jest to drogie a wymiana łatwa.
szukam
  • 4 tygodnie później...