Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, posiadam bmw e330d z 2001r. Mam mały problem, ponieważ nie działają mi czujniki parkowania, w ogóle się nie odzywają jakby były rozłączone. Dodam, że nasłuchiwałem się i nie "cykają " po włączeniu wstecznego i czytałem też gdzieś, że głośniczek, ale niby głosy są na ręcznym i światła. Nie mam pojęcia co z nimi, gdybyście mogli coś podpowiedzieć byłbym wdzięczny. Z góry dziękuję i czekam na odp. Pozdrawiam.
Opublikowano
Od zawsze tak miałeś ? Najlepiej podłącz pod INPE i zobacz czy żadnych błędów nie masz w PDC. Bardzo prawdopodobne jest, że kabel od PDC masz gdzieś uszkodzony lub któraś wtyczka robi zwarcie. Możliwe też, że Ci moduł PDC całkowicie padł jak żaden czujnik nie cyka. Wyjmij wszystkie czujniki, przeczyść wtyki i pozamieniaj miejscami.
Opublikowano
Mam ją od października no i od początku nie było. Ale już mnie to denerwuje, że mam a nie działa :P. Jutro zobaczę ten moduł i zobaczymy co tam się dzieje.
Opublikowano

u mnie od 2dni piszczało... na komputerze:

sensor rear middle right poruszałem kablami w bagażniku po prawej stronie i złapało mówię to fajnie i za raz znów nie działa.Wkurzyłem się..zdemontowałem tylny zderzak...całą izolację ori z kabli zdarłem..popatrzyłem czy gdzieś nie przerwane wszystko okej... owinąłem już taśmą klejącą kable wszystkie, do wtyczek i czujnik popsikałem FORCH do styków spray... składam wszystko i :shock: to samo piszczy.. .A KAŻDY CZUJNIK CYKA miałem po ręką sprężone powietrze(gaz)taki do czyszczenia sprzetu elektronicznego... i czujniki mają takie otwory po 3 lub 4 w sobie takie malutkie jak pół główki zapałki..i tam popsikałem tym sprężonym powietrzem..zrobiłem trasę 20km po drodze z koleinami i póki co wszystko gra