Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pewien problem, otóż gdy hamuje silnikem nieważne na jakim biegu to w okolicy 3 tyś. obrotów zaczyna cos terkotac, hrobotac (nie wiem jak to nazwac :) ) gdzieś pod lewarkiem skrzyni biegów, powyżej tych obrotów oraz poniżej jest dobrze. Wydaje mi się że coś się dzieje ze skrzynią biegów a co Wy o tym myślicie?

Pozdrawiam

Opublikowano

Jeśli masz na myśli łożysko wyciskowe sprzęgła, to nie ono wydaje ten dźwięk, gdyż łożysko to zaczyna pracować dopiero po wciśnięciu sprzęgła i jeśli jest zużyte, to wydaje odgłos w całym zakresie obrotów.

Nie słysząc tego dźwięku obstawiałbym raczej na jakiś rezonans, który pojawia się w wąskim zakresie obrotów. Może być też tak, że jakaś część skrzyni dotyka do nadwozia podczas hamowania silnikiem i to by tłumaczyło, dlaczego odgłos pojawia się przy hamowaniu a przy przyspieszaniu nie, bo jak wiadomo silnik przechyla się w różne strony. Proponuję w tym przypadku sprawdzić poduszkę/poduszki pod skrzynią.

Opublikowano
Nie słysząc tego dźwięku obstawiałbym raczej na jakiś rezonans, który pojawia się w wąskim zakresie obrotów. Może być też tak, że jakaś część skrzyni dotyka do nadwozia podczas hamowania silnikiem i to by tłumaczyło, dlaczego odgłos pojawia się przy hamowaniu a przy przyspieszaniu nie, bo jak wiadomo silnik przechyla się w różne strony. Proponuję w tym przypadku sprawdzić poduszkę/poduszki pod skrzynią.

Też już myślałem czy to nie jakiś rezonans ze względu na to, że hałas pojawia sie tylko przy określonej liczbie obrotów - 3 tyś.

Jeśli masz na myśli łożysko wyciskowe sprzęgła, to nie ono wydaje ten dźwięk, gdyż łożysko to zaczyna pracować dopiero po wciśnięciu sprzęgła i jeśli jest zużyte, to wydaje odgłos w całym zakresie obrotów.

U mnie w aucie gdy mam wyciśnięte sprzęgło coś szumi z przodu, myślę że to właśnie łożysko oporowe jednak możliwe że jego zużycie nie ma wpływu na ten hałas pod skrzynia wywołany np. rezonansem.

A czy jest możliwe, że skrzynia już się kończy skoro biegi wchodzą bardzo dobrze?

Opublikowano

Wszystko jest możliwe, ale gdyby było uszkodzone jakieś łożysko w skrzyni to odgłos byłby cały czas albo nasilał się na jakimś określonym biegu, a nie pojawiał się tylko przy hamowaniu silnikiem i przy 3 tys. obr.

Uszkodzenie koła zębatego objawiałoby się też ciągłym hałasem.

Natomiast rezonans wynikający z obrotów silnika byłby też przy przyspieszaniu i na luzie po przegazozowaniu.

Ciekawa sprawa, ale sprawdź jednak czy coś na zewnątrz skrzyni nie jest luźne, np. obejma rury w okolicy katalizatora. Trudno mi gdybać bo nie widzę ani nie słyszę twojego auta.

Opublikowano

byłem u kliku mechaników i nie wiedzą co to za hałas :mad2:

wszyscy twierdzą że to raczej nie skrzynia biegów... więc pytanie pozostaje Co tak hałasuje... :?