Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Mam takie pytanie - czy zawory wodne ciepła do nagrzewnicy działają " zero--jedynkowo" .?

Jakie są objawy zepsutej pompki wody dodatkowej,która jest pod tymi zaworami?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mam takie pytanie - czy zawory wodne ciepła do nagrzewnicy działają " zero--jedynkowo" .?

Tak, cykają sobie naprzemiennie otwierając się i zamykając, w ten sposób regulowana jest temperatura płynu w nagrzewnicy, a więc i we wnętrzu auta.

Jakie są objawy zepsutej pompki wody dodatkowej,która jest pod tymi zaworami?

Np takie że po włączeniu REST (po lifcie MAX) na zgaszonym silniku ciepłe powietrze leci tylko parę sekund, a nie cały czas.

Opublikowano
Ok.dzięki.To jest dobra wiadomość dla mnie.Czytałem posty na różnych forach,że są one zsynchronizowane z klapami na nagrzewnicy i otwierają się proporcjonalnie do klap,a to trochę komplikuje diagnostykę.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Klapy na nagrzewnicy służą tylko do sterowania kierunkami nawiewu, nie temperaturą powietrza, więc tutaj raczej nie ma powiązania.
Opublikowano
Widzę ,że kolega temat ma obcykany to ,może taki temat :Przy załączonym nawiewie na nogi i szybę cały cug idzie tylko na nogi a na szybę wcale,wystarczy wyłączyć na nogi i wali na szybę aż miło:dlaczego?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Może być że zacięła się klapa od sterowania nawiewem, najlepiej bez odpalania silnika na zapłonie włącz sobie nadmuch na 1 kreskę, i włączaj-wyłączaj kierunek nawiewu, będziesz słyszał że klapa pracuje, lub nie pracuje, po dźwięku określisz czy otworzyła się i zamknęła w całym zakresie.
Opublikowano

Jeszcze raz dzięki za podpowiedzi.Póki co stwierdziłem ,że klapa od nadmuchu na szybę chodzi w pełnym zakresie dopiero jak włączam dodatkowo inny kierunek to

się coś krzaczy i tak jakby się nadmuch na szybę zamykał.